Meg kell védenünk örökségünket – Kelemen Hunor szövetségi elnök nyilatkozata

2015.02.16. | Arad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Meg kell védenünk örökségünket – Kelemen Hunor szövetségi elnök nyilatkozata

„Demokratikus országban nincs helye annak, hogy felelőtlen emberek köztéri szobrot, a magyar közösség féltve őrzött emlékművét meggyalázzák. Nem engedhetjük, hogy ilyen módon megalázzanak egy egész nemzetközösséget. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a leghatározottabban elítéli az ilyen és ehhez hasonló tetteket, követeli a történtek azonnali kivizsgálását, és arra kéri a rendfenntartó erőket, hogy mielőbb azonosítsák a tetteseket. Ez a történés is bizonyítja, hogy továbbra is éberen kell őrködnünk kultúránk, történelmünk tárgyi hagyatékai fölött” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök annak kapcsán, hogy február 14-én, szombaton éjszaka ismeretlen tettesek megrongálták az aradi Szabadság-szobrot, a romániai magyarok fontos közösségi jelképét.

Zala György monumentális alkotását 1890. október 6-án avatták fel a tizenhárom aradi vértanú emlékére az akkori aradi Szabadság parkban, 1925-ben azonban eltávolította az akkori karhatalom.

 

Hetvenkilenc év után sikerült visszaállítani a szoborcsoportot a román-magyar kormányközi egyezmény alapján. 2014 májusában a Kelemen Hunor vezette kulturális tárca illetékes bizottsága műemlékké nyilvánította az emlékművet és környezetét, a román-magyar megbékélés parkját.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.