Megakadályozná a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvek sürgősségi kormányrendelettel történő módosítását az RMDSZ – felhívást intézett a romániai politikai pártokhoz a Szövetség

2017.02.03. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megakadályozná a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvek sürgősségi kormányrendelettel történő módosítását az RMDSZ – felhívást intézett a romániai politikai pártokhoz a Szövetség

A felelős politizálás érdekében a romániai politikai alakulatoknak konszenzusra kell jutniuk ahhoz, hogy megteremtsék a valós igazságszolgáltatást elősegítő törvényi keretet, amely jelen pillanatban igencsak aggályos. Ezt bizonyítják az alkotmánybírósági döntések is, amelyek a Btk. számos cikkelyét alkotmányellenesnek nyilvánítottak. Módosítani kell a büntető törvénykönyvet, de nem mindegy milyen formában történik meg” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

„A sürgősségi kormányrendelettel való törvényalkotás módszere az RMDSZ számára elfogadhatatlan, és főleg nem a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvek esetében. Egy jogállam a hatalmi ágak szétválasztásának elvére épül. A törvényalkotás a parlament feladata és felelőssége. A sürgősségi kormányrendelettel való törvényalkotás módszere számunkra elfogadhatatlan. Ezért a Szövetség politikai pártok közötti egyezséget javasol, egy olyan paktumot, amelyben minden politikai alakulat vállalja azt, hogy kormányra kerülés esetén nem fogja sürgősségi kormányrendelettel módosítani a büntető- és a büntetőeljárási törvénykönyvet. Az ilyen jellegű módosításokat törvénytervezetekkel és parlamenti vitákkal kell eszközölni” – jelentette ki Korodi Attila azt követően, hogy az RMDSZ parlamenti csoportja felhívásban fordult a parlamenti pártok frakcióvezetőihez annak érdekében, hogy a közeljövőben kizárják a Btk. sürgősségi kormányrendelettel történő módosításának lehetőségét.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy mindenjogszabály összhangban kell hogy legyen Románia alaptörvényével, jelenleg a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárásra vonatkozó jogszabály számos cikkelyét alkotmányellenesnek minősítette az elmúlt években az Alkotmánybíróság, amelyeket eddig nem emeltek be a törvénykönyvekbe.

Csak 2016-ban az Alkotmánybíróság több mint 40 olyan határozatot hozott, amelyet összhangba kell hozni a jelenleg is érvényben levő büntető törvénykönyvvel. A kormány által meghozott sürgősségi kormányrendelet azért is aggályos, mert csupán 5 alkotmánybírósági döntést emel át a törvénybe. Az RMDSZ azt fogja javasolni a jövő heti államelnöki konzultáción és a politikai pártoknak, hogy parlamenti sürgősségi eljárással módosítsák a Btk.-t úgy, hogy minden ez idáig meghozott alkotmánybírósági döntés belekerüljön a törvénykezésbe. Az RMDSZ ma iktatta a Btk. módosítására vonatkozó javaslatait, amelyekben többek között azt kérjük, hogy töröljék el a 200 ezer lejes anyagi kár értékének a megszabását a hivatali visszaélés esetén, amelyre nem volt alkotmánybírósági döntés” – hangsúlyozta Korodi Attila parlamenti képviselő.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.