Megalakult a KAT közoktatás szakbizottsága

2012.11.18. | Oktatásügyek , Parlamenti választások , Kulturális Autonómia Tanács

Megalakult a KAT közoktatás szakbizottsága

Megalakult a Kulturális Autonómia Tanács (KAT) közoktatási szakbizottsága. Az ülésre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Főtitkárságán november 16-án, pénteken került sor. A KAT-ban a reprezentatív civil szervezetek képviselői, a történelmi egyházak által delegált személyek, valamint oktatási-kulturális intézmények vezetői vesznek részt: a közoktatási szaktestület azokból alakult, akik az egyetem előtti oktatást meghatározó opciójukként jelölték meg.

A tanácskozás vezérfonalát a módosított oktatási törvény nyújtotta lehetőségek minél jobb kiaknázása jelentette. A megközelítések többszólamúságát a résztvevők szakmai összetétele biztosította: az iskolaigazgatók mellett jelen voltak önkormányzati tisztségviselők, tanfelügyelők, civil szervezetek vezetői, vagy szórványoktatási programot szervező szakemberek, akik területük eltérő sajátosságai alapján fogalmazták meg észrevételeiket. A törvény kétségtelen előnyei mellett visszatérő motívum volt a szabályozás kuszasága, ellentmondásossága, amit csak érdemi konzultációk sorozatával lehet feloldani.

A résztvevők szerint a legtöbb nehézség a szakoktatás megerősítése, kínálatának változatosabbá tétele terén mutatkozik. Itt nem csak az oktatási intézmények gyakran tapasztalt ellenállását kell leküzdeni, hanem a közvéleményben meglévő előítéleteket is. Fontos a folyamatba bevonni a gazdasági élet szereplőit is, hiszen a szakoktatás kínálata elsősorban a piac elvárásainak kell megfeleljen.

A tanácskozás során felmerült annak igénye, hogy a demográfusok a közoktatási intézmények vonzáskörzetére alapozott, 2007-ben elkészített népesség-előreszámítást a 2011-es népszámlálás adatai alapján aktualizálják. A közoktatási intézményrendszer folyamatosan változik, a stratégiai tervezés, a fenntarthatóság demográfiai folyamatok szempontjából történő vizsgálatának kiemelt jelentősége van.

-Körvonalazódik az a felismerés, miszerint a közoktatás problémakatalógusát egy átfogó oktatási stratégia irányából kell megközelíteni - jelentette ki Székely István, a KAT elnöke, a Szövetség főtitkárhelyettese. Ez azért is kézenfekvő, mivel a testület összetétele garancia az árnyalt, különböző területek sajátosságaira figyelő megközelítésre.