Megbeszélést kezdeményez a KAT és az EME az erdélyi magyar közgyűjtemények gyűjtési területének összehangolásáról

2013.12.16. | Kultúra

,,Az RMDSZ kezdeményezésére létrejött Kulturális Autonómia Tanács (KAT) keretében felmerült, hogy a magyar intézményként működtethető közgyűjtemények, felsőoktatási intézmények, és egyházi levéltárak között indokolt lenne egy olyan egyeztetés, amely a gyűjtési területekre, és annak módozatára térne ki” – nyilatkozta ma délután Székely István, a KAT elnöke, majd hozzátette: egyre több olyan hagyaték található Erdélyben, amelynek jövője bizonytalan. A közvélemény számára nem egyértelmű, hogy a különböző jellegű hagyatékok elhelyezése hol biztosítja azok megőrzését, szakszerű tárolását, kutathatóvá tételét, ezért egyre többen magyarországi elhelyezésében gondolkodnak.

A KAT Közgyűjtemények szakbizottsága és az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) közös szervezésében 2014. január 24-én, az EME székhelyén kerül sor a közgyűjtemények, oktatási intézmények, és egyházi levéltárak közötti egyeztetésre, amely pontosítaná a gyűjtési területeket, megpróbálná a hiátusokat lefedni, illetve a kutathatóság érdekében elkezdené egy közös, internet útján is elérhető fondjegyzék összeállítását.

,,Az egyeztetési körben véleményünk szerint azokat az intézményeket érdemes bevonni, amelyek esetében hosszú távon biztosított a magyar, vagy magyar többségű döntéshozatal. Ilyenek a Hargita és Kovászna megyei múzeumok, a két megye  vagy a magyar többségű városok könyvtárai, az erdélyi magyar magánegyetemek, azon civil szervezetek, amelyek jövőbeni fenntarthatósága biztosított (EME, EMKE), valamint az egyházi levéltárak” – hangsúlyozta Székely István, kiemelve: fontos, hogy az egyeztetést követően létrejöjjön egy olyan, minden területet lefedő intézményi gyűjtési kör, amely megnyugtató módon alternatívát kínál az erdélyi magyarok szellemi hagyatékának megőrzésére, jövőjének biztosítására.