Megerősítették területi elnöki tisztségében Borboly Csabát - Negyedszázados múltját ünnepelte az RMDSZ Csíki Területi Szervezete

2015.02.06. | Csík terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megerősítették területi elnöki tisztségében Borboly Csabát - Negyedszázados múltját ünnepelte az RMDSZ Csíki Területi Szervezete

25 éves születésnapi ünnepséget, majd küldöttgyűlést tartott február 6-án, pénteken Csíkszeredában az RMDSZ Csíki Területi Szervezete. Az eseményen, amelyen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök és Markó Béla szenátor, az RMDSZ egykori elnöke, a csíki küldöttek megerősítették tisztségében Borboly Csaba területi elnököt.

„Azon az úton, amelyen elindultunk, a következő nemzedékeknek is haladniuk kell. A legnagyobb kihívás az, tovább tudjuk-e vinni a Szövetséget. Újra kell terveznünk és gondolnunk bizonyos dolgokat, de ez nem azt jelenti, hogy a múltat zárójelbe kell tennünk. Mindig volt annyi erő, találékonyság bennünk, hogy a romániai magyarság érdekeinek megfelelően alakítsuk Szövetségünket. A jövőben is képesek leszünk erre, ha minden egyes magyar hinni fog abban, hogy ránk számíthat, ha a távlati célt soha nem tévesztjük szem elől” – fogalmazott Kelemen Hunor, aki azt is elmondta, hogy a 25 éves ünnepség egy kisebb csodára emlékeztet: arra, hogy 1989 decemberében, 1990 januárjában egymást nem ismerő emberek megalakították az RMDSZ-t több helyen az országban. „Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a romániai magyarság újjászületett akkor, hiszen a diktatúra a felszámolását tervezte. Egy halálra ítélt közösségnek volt ereje ahhoz, hogy az utolsó pillanatban felegyenesedjék. Elsősorban erre kell gondolnunk az ünnepléskor. Ugyanakkor a sikereket, illetve a csalódásokat is fel kell idéznünk. Nem igaz, hogy csak sikereink voltak, és az sem, hogy csak kudarcaink. A Szövetség azonban kiállta az idő próbáját, és a legnehezebb időszakban is jó válaszokat tudott adni a felmerülő kérdésekre. Köszönetet kell mondanunk mindazoknak, akik kitartottak a Szövetség mellett, hűségesek maradtak a szervezethez” – jelentette ki a szövetségi elnök. Hozzátette: 25 évvel a forradalom után sincsenek teljes biztonságban a megszerzett jogok, a nyelv megőrzésére és a tulajdonjogra vonatkozó jogszabályok is visszavonhatók, visszafordítható szinte bármi.

 

Markó Béla szenátor, az RMDSZ egykori elnöke felszólalásában úgy fogalmazott: lehet emlegetni az elmúlt 25 év eredményeit és eredménytelenségeit egyaránt, de nem ezt ünnepli a Szövetség, hanem egy legalább ennyire fontos dolgot: egy régi eszme állandóságát, amit 25 évvel a legfontosabbnak gondoltak: a magyarságnak egy szövetségben, szolidaritásban kell lennie. „Ez az eszme ma is érvényes. Csak együtt van esélyünk – ez nem szlogen, hanem az elmúlt 25 év legfontosabb igazsága. Lehetnek viták, de egy dologban egyetérthetünk: egységesen kell cselekednie a romániai magyarságnak, egységesen kell működtetnünk érdekképviseleti szervezetünket, mert csak így vívhatjuk ki jogainkat. Föl kell idéznünk például, hogy mire tartották a székelyföldi térség erejét 1990-ben: a magyar–román tárgyalásokon akkor Marosvásárhelyen jelen volt egy-egy megfigyelő Hargita és Kovászna megyéből. Azt kell tudatosítanunk magunkban, hogy Székelyföldnek ez az ereje ma is megvan” – mondta az egykori szövetségi elnök, hangsúlyozva: a magyarság csak együtt lehet erős.

 

Borboly Csaba területi elnök azt hangsúlyozta, hogy a csíki területi szervezet erős bástyája az RMDSZ-nek, a csíki emberek támogatásának köszönhetően. „A politikában egy dolog számít: az emberek bizalma. Azt kell keresnünk nap mint nap, miként tudnánk ezt a támogatást növelni, miként tudnánk mindazoknak a bizalmát is visszanyerni, akik elfordultak tőlünk. És én nem látok más utat, csak azt, hogy még több alázattal, még több nyitottsággal és még nagyobb elszánással végezzük a munkánkat. A munkát pedig szövetségben érdemes végezni, és a történelmi magyar egyházaink kell legyenek a kiemelt szövetségeseink. Azokkal kell dolgozni, akik nemcsak 25 éves, hanem ezeréves tapasztalattal bírnak a társadalmi munka terén is. Elmondhatjuk: az elmúlt 25 év az egyházaink nélkül felemás lett volna. És ezért külön köszönet térségünk papságnak, lelkészeinek, hiszen minden nagyobb megmérettetéskor kértük a segítséget” – fogalmazott Borboly Csaba. A legfontosabb feladatok közül az oktatás kérdését említette, mivel az a térség felemelkedésének alapja. „Fontos a Sapientia román állami támogatásának kérdése. Ha ezt meg tudjuk szerezni, és stabil anyagi alapokon nyugvó intézménnyé válik, akkor nemcsak Csíkszék, hanem egész Székelyföld fel tudja venni a versenyt bármely romániai régióval” – fejtette ki.

 

A rendezvényen Borboly Csaba területi elnök és Kelemen Hunor szövetségi elnök oklevelet és emlékplakettet nyújtott át azoknak, akik az elmúlt negyedszázad során munkájukkal segítették a Szövetség és a Csíki Területi Szervezet munkáját, ugyanakkor a jelenlevők megemlékeztek azokról az eltávozottakról, akik az elmúlt 25 évben szerepet vállaltak a csíki közéletben: Búzás Lászlóról, Borbély Ernőről, Papp Kincses Emeséről, László Pálról, László Imréről, Pataki Imréről és Vorzsák Istvánról.

 

Az ünnepséget követő küldöttgyűlést Korodi Attila parlamenti képviselő vezette, aki bemutatta a napirendet, amelyen a területi elnökválasztás, a csíki SZKT-tagok nevesítése, Kelemen Hunor szövetségi elnök jelöltségének támogatása szerepelt, valamint azok nevesítése, akik Csík térséget képviselik az április RMDSZ-kongresszuson.

 

Mint ismeretes, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnökségére a január 5­–9. időszakban lehetett jelentkezni az ennek megfelelő dokumentáció benyújtásával, a tisztségre egyetlen jelölt, a szervezet eddig elnöke, Borboly Csaba jelentkezett. A küldöttgyűlés egyhangúlag újraválasztotta Borboly Csaba területi elnököt, továbbá határozatot fogadott el, amelynek értelmében a Csíki Területi Szervezet Kelemen Hunort támogatja, aki újabb elnöki mandátumért indul a Szövetség élén. „Csík számára különösen fontos és ugyanakkor megtisztelő is, hogy Szövetségünket egy csíkkarcfalvi személy képviseli, aki ismeri az itt élő emberek gondjait, problémáit, életfelfogását, valamint térségünk sajátosságait is” – áll, a határozatban.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.