Megerősödött a magyar képviselet súlya a szórványban – Szeben megyei helyhatósági eredmények

2016.06.07. | Szeben
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megerősödött a magyar képviselet súlya a szórványban – Szeben megyei helyhatósági eredmények

A helyhatósági választások összegzése szerint Szeben megyében az RMDSZ támogatottsága alacsonyabb jelenlét mellett növekedést mutat, ugyanis a helyi önkormányzati képviselők száma nőtt. A szavazatok összesítése után Szeben megyében összesen 8 mandátumot sikerült szerezni 7 Szeben megyei településen, ez eggyel több az előző négy évhez képest.

Egyetlen településen nem sikerült újabb mandátumot szerezni, Mihályfalván. Viszont a balázstelki és a bürkösi magyar közösség újra képviselve van a helyi önkormányzatban. A balázstelki RMDSZ listákra leadott voksok 7,39 százalékot, míg a bürkösi RMDSZ listákra leadott voksok 8,42 százalékot tesznek ki.

Kiskapuson és Erzsébetvároson sikerült megtartani a magyar érdekképviseletet a helyi önkormányzatban. Az kiskapusi RMDSZ- listákra leadott voksok 7,19, míg erzsébetvárosi listákra leadott voksok 6,7% százalékot tesznek ki. 

Vízaknán az RMDSZ, a letett voksok 6,2 százalékkával egy tanácsosi helyet szerzett.

Küküllőalmáson az RMDSZ színeiben egy helyi tanácsos képviseli a magyar érdeket a helyi önkormányzatban. Ez a szavazatok közel 12%-nak felel meg. Itt 19 szavazat hiányzott, hogy a második képviselő is mandátumot szerezzen.

Medgyesen, a 2012-es önkormányzati választásokhoz képest alacsonyabb részvétellel, sikerült megtartani a két tanácsosi helyet. A tisztséget Joó Endre és Csifó Levente tölti be.

„Köszönjük mindazoknak, akik részt vettek a választásokon és az RMDSZ-re szavaztak. Sikerült megtartanunk mindkét tanácsosi helyünket, 7,27 százalékkal harmadik legerősebb politikai erőként vagyunk jelen a helyi önkormányzatban. Köszönjük a bizalmat!”−nyilatkozta Orosz Csaba, Medgyesi RMDSZ elnök.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.