Megkezdődött a XVII. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

2011.11.10. |

- A könyv kizárólag a kiadók közötti versenynek lehet a tárgya, nem rendelhető alá a piacgazdaság törvényeinek. Nem értek egyet azzal, hogy a könyvet, a kultúrát válságos időkben segítség nélkül kell hagyni, sőt, az anyagilag nehéz időszakokban még nagyobb szükség van arra, hogy a kormány, az állam támogassa a kultúrát – hangsúlyozta Markó Béla miniszterelnök-helyettes csütörtökön, Marosvásárhelyen, a Könyvvásár megnyitóján.

A Romániai Magyar Könyves Céh által szervezett XVII. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár három napon át számos könyvbemutatóval, dedikálással, más könyves rendezvénnyel várja a Gutenberg galaxis híveit. A megnyitón a Tiberius vonósnégyes dallamai után a marosvásárhelyi Thália színművészei, Mihai Gingulescu és Györffi András Tudor Arghezi, illetve Babits Mihály könyvvel kapcsolatos gondolatait tolmácsolták.

- Elsősorban könyves emberként szólok Önökhöz, ez fontosabb, maradandóbb minőség minden más funkciónál - szögezte le Markó Béla, majd a guttenbergi galaxis fennmaradásába vetett hitét ösztotta meg az egybegyűltekkel:

- Nem tudhatjuk, hogy tárgyként meddig lesz jelen életünkben a könyv, de mint eszme mindenképpen megmarad. Ez az az eszköz, amely a világegyetemet egy behatárolt térben fel tudja mutatni számunkra, ez intellektuális létünk lényege.

A miniszterelnök-helyettes a kultúra állami támogatásának fontosságát is hangsúlyozta. - A könyv kizárólag a kiadók közötti versenynek lehet a tárgya, nem rendelhető alá a piacgazdaság törvényeinek. A kormányban több vita is zajlott már a könyv helyzetéről a jelenlegi gazdasági viszonylatban, és elhangzottak olyan vélemények, melyek szerint a válság következményeit a kultúra termékeinek is el kell viselniük. Nem értek egyet azzal, hogy a könyvet, a kultúrát válságos időkben segítség nélkül kell hagyni, sőt, az anyagilag nehéz időszakokban, amikor csökkennek a kívülről érkező támogatások, még nagyobb szükség van arra, hogy a kormány felkarolja ezt az ügyet. Ünnepi beszéde végén Markó Béla a borgesi gondolatot idézte, miszerint a világban a megírható könyvek száma véges, és létezik vagy létezni fog egy könyv, mely a végső igazságot tartalmazza. - Lehet, hogy ez a könyv éppen itt van. Azt kívánom Önöknek, hogy ezzel a tudattal szemléljék, vásárolják a könyvvásár kiadványait – mondta a költő-politikus.

Ezt követően a kulturális szaktárca részéről Matei Ioan, az írott kultúra osztályvezetője köszöntette a - múlt év óta Románia kiemelt rendezvényei között számon tartott, a kulturális minisztérium által támogatott - könyvünnepet, majd Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh és a Mentor Kiadó igazgatója megnyitottnak nyilvánította a vásárt.