Megkezdődtek a Hunyad Megyei Magyar Napok

2013.06.02. | Szórvány , Hunyad

Megkezdődtek a Hunyad Megyei Magyar Napok

Szombat este a Vajdahunyadi várban tartották meg a negyedik Hunyad Megyei Magyar Napok ünnepélyes megnyitóját, Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Takács Aranka főszervező jelenlétében. A Vajdahunyadi vár zsúfolásig megtelt Bethlen Gábor termében sor került a Fogadj örökbe egy műemléket RMDSZ program örökbefogadási ceremóniájára is.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára köszöntőbeszédében a Szövetség szórvány iránti gondoskodásáról beszélt, összefoglalva az RMDSZ megalakulása óta eltelt időszakban, az elmúlt 24 év alatt megtett szórványpolitikai lépéseket. Mint mondta, a rendszerváltás utáni évtized prioritása a helyi közösségek megerősítése és a magyar civil szervezetek megalakulásának támogatása volt, az azt követő tíz évben pedig az intézményépítésre került a hangsúly, elsősorban az oktatási és kulturális intézmények létrehozására. „A következő időszakban a hálózatokat alakítjuk ki azért, hogy a magyar iskolák ne csak szigetekként működjenek, hanem egymással együttműködve, egymást erősítve fejlődjenek, hogy a magyar házak rendszere is hálózatban működjön. Ez az igazi kihívás, ezt példázza az Örökségünk őrei erdélyi hálózata vagy a magyar napok megszervezése a szórványközösségekben” – fogalmazott Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára a csíkszeredai kongresszus szórványhatározatából merített idézettel zárta beszédét, kiemelve, hogy a Szövetség mindent megtesz a szórványközösségek megerősítésének érdekében.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke megköszönve mindazok támogatását, akik a magyar napok megszervezését lehetővé tették, a szombathelyi testvérvárosi kapcsolat jelentőségét emelte ki, amely fontos szerepet tölt be a vajdahunyadi magyar közösség életében. Ez a több mint két évtizedes múlttal rendelkező testvérvárosi kapcsolat, amelyet most már a fiatal generáció vesz át, sokat jelentett a vajdahunyadiak számára nemcsak a közösen megvalósított terveknek köszönhetően, hanem az érzelmi töltete miatt is, hiszen „folyamatosan érezhettük szombathelyi barátaink törődését, segítőkészségét”, intézte szavait Winkler Gyula a szombathelyi küldöttség tagjaihoz.

„Negyedik alkalommal szervezzük meg idén a Hunyad Megyei Magyar Napokat, de hát tulajdonképpen kulturális napokat, magyar fesztiválokat a kilencvenes években is szervetünk. Hogy miért kezdtünk el újból számolni? Azért, mert ezelőtt négy esztendővel éreztük azt, hogy eljött az ideje annak, hogy kilépjünk rendezvényeinkkel a templomokból, a kultúrházakból, osztálytermekből, magyar házakból a közterekre. Kiléptünk a Hunyad megyeiek teljes közössége elé, eszébe juttatva a többségi társadalomnak, hogy Vajdahunyadot, Dévát, Hunyad megyét mi, magyarok is építettük, hogy a magyar kultúra, a hagyományaink, épített örökségünk gazdagítja és kerek egésszé teszi Hunyad vármegyét” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Takács Aranka, a magyar napok főszervezője köszöntőbeszédében a Hunyad megyeiek visszajelzését méltatta. „Újból itt az alkalom, hogy egy hétig magyar világot éljünk itt, Hunyad megyében és ezt nagy szeretettel osztjuk meg vendégeinkkel, meghívottainkkal, barátainkkal Háromszékről, Székelyföldről, Erdélyből, Szombathelyről és Magyarországról. Megelégedéssel tölt el minket, szervezőket, hogy zsúfolásig tele van a Bethlen Gábor terem itt, a Vajdahunyadi várban, ami bizonyítja, hogy akinek a kultúra számít, magyarsága számít, az részt vesz a magyar napok rendezvényén” – emelte ki Takács Aranka.

Üdvözlőbeszédében Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja köszöntötte a vajdahunyadiakat és sok sikert kívánt a kilenc napos rendezvényhez. A köszöntőket követően került sor az örökbefogadási ceremóniára, Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára  átadta az emlékplakettet Takács Arankának, aki a Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács nevében felolvasta az örökbefogadási fogadalmat, az ifjúsági szervezetek nevében vállalva, hogy őrzik, gondozzák és megbecsülik az erdélyi magyar épített örökség gyöngyszemét, Vajdahunyad várát.

A negyedik Hunyad Megyei Magyar Napok ünnepélyes megnyitója Bogdán Zsolt kolozsvári színművész Dsida estjével zárult. Idén június 1-9-e között 17 településen zajlanak a magyar napok, a kulturális rendezvények főtémája az épített kulturális örökség.