Megnyílt az Ünnepi Könyvhét Kolozsváron

2013.06.06. | Kolozsvár , Kultúra

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét Kolozsváron

A Cseh Gusztáv-emlékkiállítás megnyitójával és Csapody Miklós Cseh Gusztáv című monográfiájának bemutatójával megkezdődött szerdán a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A Romániai Magyar Könyves Céh, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, az RMDSZ Főtitkársága és a Kós Károly Akadémia közös szervezésében létrejövő esemény ez alkalommal is színes, a tavalyi évhez képest gazdagabb programmal várja a látogatókat.

A megnyitó eseményen jelen volt és beszédet mondott Markó Béla, a Kós Károly Akadémia elnöke, Horváth Anna alpolgármester, az Ünnepi Könyvhét házigazdája, Székely Sebestyén György, a Quadro Galéria igazgatója, Kántor Lajos irodalomtörténész, Csapody Miklós irodalomtörténész, Nagy Péter, az IDEA és a GLORIA ügyvezető igazgatója is.

- A könyv is műtárgy, nincs primátusa a szövegnek, az együtt lélegzik az illusztrációkkal, a technikai kivitelezéssel – jelentette ki Markó Béla költő, aki a Kós Károly Akadémia elnökeként támogatja a könyvhetet. Megjegyezte: a rendezvény cáfolja szólásmondásunkat, hogy sok bába közt elvész a gyermek, hiszen íme, harmadszor is megszervezték a könyvhetet, amelynek rengeteg támogatója van. Elárulta, megirigyelték mások is ezt az ünnepet, ahogyan Magyarországon sem csak Budapest a helyszín, úgy Erdélyben is lehetne máshol, Marosvásárhelyen talán már jövőben.

„Erdélyben a kultúrára figyelésünk sokszor inkább irodalomcentrikus, ezért is külön öröm, hogy a könyvhét megnyitója a Quadro Galéria kiállítótermében kapott helyet, annak is bizonyítékaként, hogy igen sok kapcsolódási pont van az irodalom és a képzőművészet között” – hangsúlyozta Székely Sebestyén György galériaigazgató.

- Erdélyben a könyvnek értéke van, értékeinket pedig kötelességünk ápolni – mondta köszöntőjében Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, aki örömtelinek nevezte, hogy a könyvhét 70 év után újraindult, és az elmúlt két évben rangos rendevénnyé nőtte ki magát: az idén is 37 kiadó 30 standdal van jelen az eseményen.

A könyv Cseh Gusztáv munkásságához méltóan igen súlyos lett – jegyezte meg Kántor Lajos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a kötet intézménytörténetet is tartalmaz és családtörténetet is, amely Cseh grafikussá növekedését, pályájának alakulását is magyarázza. A Kolozsvár Társaság elnökeként Kántor Lajos oklevelet adott át Egyed Péternek, mint kolozsvári könyvírónak, szerkesztőnek, kiadóvezetőnek.

3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét