Megszavazta a Parlament a Pénzügyi Szervezetek Felügyelete igazgatótanácsának tagjait

2013.04.24. | gazdaság

A Képviselőház és a Szenátus szerdai együttes ülésén bizalmat szavazott az újonnan megalakult Pénzügyi Szervezetek Felügyelete vezetőségének (ASF).

Egy tavaly decemberben kibocsátott sürgősségi kormányrendelet előírta a pénzügyi felügyeletet ellátó hatóságok összevonását, a Nemzeti Bank kivételétel. Ennek értelmében az Országos Tőkepiac Felügyelet (Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare), a Biztosítási Felügyelet (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor), valamint a Magánnyugdíj-pénztárakat Felügyelő Bizottság (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) kompetenciáit és alkalmazottait májustól a Pénzügyi Szervezetek Felügyelete veszi át.

A plénum az új hatóság igazgatótanácsában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által jelölt Králik Lórándnak, az Országos Tőkepiaci Felügyelet biztosának is bizalmat szavazott.

Králik Lóránd elmondta, hogy az újonnan megalakult hatóság a három felügyeletet adminisztratív szempontból fogja át. „Mint ahogy más Európai Uniós tagállamok példája is mutatja a három pénzügyi piac (tőkepiac, biztosítási piac és magánnyugdíjpiac) felügyeletét – a piacok eltérő jellege miatt - az egyesített hatóság létrehozása után is bizonyos fokig elkülönítve lehet csak ellátni. Az összevonás elsősorban a szakterületi felügyeletek közös adminisztrációjában érvényesül” – hangsúlyozta Králik Lóránd.