Megszavazta a Szenátus az RMDSZ által kezdeményezett cash-back törvényt

2015.10.28. | Szenátus

Megszavazta a Szenátus az RMDSZ által kezdeményezett cash-back törvényt

Elsöprő többséggel szavazta meg a Szenátus kedden, október 27-én az RMDSZ azon törvénykezdeményezését, amely a bankkártyák eddigi használati módját bővíti – az úgynevezett cash-back törvényt. A jogszabálytervezet értelmében, bankkártyás fizetés esetén a vásárló készpénzes visszajárót kérhet a kereskedőtől.

Végh Sándor, az RMDSZ Szilágy megyei szenátora, a szakbizottság tagja ismertette a Parlament Felsőházában zajló munkafolyamatokat: „ma a Szenátus első házként szavazott a tervezetről, két módosító javaslattal fogadták el a törvénykezdeményezést.”

A tervezet kidolgozója, a Szövetség parlamenti képviselője, Molnár Zsolt elmondta, üdvözli a Szenátus döntését és reményét fejezte ki afelől, hogy majd a Képviselőház döntőházként megszavazza a jogszabályjavaslatot. „A nyugati országokban már alkalmazott és jól működő módszert szeretnénk bevezetni Romániába is. Tekintettel arra, hogy a kihelyezett bankautomaták száma aránylag kevés, a tervezet célja az, hogy azokon a vidékeken, ahol nincs automata, egy egyszerű vásárlás során is lehessen készpénzhez jutni” – fogalmazott a tervezetet kidolgozó képviselő.

A szenátusi szavazást követően a jogszabálytervezetről a Képviselőház dönt, amennyiben a Parlament Alsóháza is megszavazza és megjelenik a Hivatalos Közlönyben, alkalmazhatóvá válik.