Megszavazta az új adótörvénykönyvet a Képviselőház plénuma

2015.06.24. | Képviselőház

Megszavazta az új adótörvénykönyvet a Képviselőház plénuma

A Képviselőház plénuma június 24-én szavazott az új adó és ennek eljárását szabályzó törvénykönyvekről. Az új jogszabályok számos RMDSZ javaslatot is tartalmaznak. Romániának szüksége van egy jól strukturált és átlátható, adózási rendszert szabályzó törvényes keretre, hiszen az elmúlt 12 évben közel 80 alkalommal eszközöltek módosításokat ezen a területen, amelyek kész labirintussá változtatták az adózás szabályozását” – fogalmazott Erdei- Dolóczki István, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a Képviselőház szakbizottságának tagja a plénum előtt.

Erdei üdvözölte azt a tényt, hogy az új Adótörvénykönyv tartalmazza azokat az RMDSZ-javaslatokat is, amelyek különböző területeken észlelt problémákat orvosolnak. „A szakbizottsági üléseken számos érdemi vitát követően sikerült elfogadtatnunk azt, hogy a nyugdíjasok is rendelkezhessenek a saját jövedelemadójuk két százalékával, továbbá azt is, hogy a turisztikai épületek inaktivitás esetén 50 százalékkal kevesebb adót fizessenek. A nagycsaládokat támogatja az az elfogadott javaslatunk, amely értelmében kevesebb adót kell fizessenek ezen személyek. Azon adófizetők, akik eltartásában olyan személyek vannak, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 300 lejt – javaslatunkra ez az összeg nem tartalmazza az utódnyugdíjakból, az ösztöndíjakból és az iskolai, illetve sporttevékenységekből származó bevételeket – azok jövedelemadójukból bizonyos összegeket leírhatnak. Újításnak számít az is, hogy immár mindkét szülő élhet ezzel az adókedvezménnyel.  Továbbá adókedvezményben részesülnek ezentúl azok is, akiket 1950-1961 között katonai szolgálat ürügyén munkatáborokba vittek” – taglalta Erdei-Dolóczki István parlamenti képviselő.

Az Adótörvénykönyv plénumi vitáján elhangzott beszédében a RMDSZ szakpolitikusa hangsúlyozta: „sajnos vannak olyan javaslataink is, amelyek nem kerültek elfogadásra, és amelyekről a többség úgy döntött, hogy kevésbé fontosak. Ilyen például a közüzemi szolgáltatások áfájának kilenc százalékra történő csökkentésének elutasítása, gépjárművekre kirótt zöldbélyeg-illeték a helyi adók közé történő részbeni áthelyezésének elutasítása és a műemlékek felújítására vonatkozó javaslatunk leszavazása”.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakciójának tagjai szavazatukkal támogatták az adó és ennek eljárását szabályzó törvénykönyveket a mai plénumi ülésen.