Megszavazták a jövő évi állami költségvetést – Megemelték a kisebbségi kereteket

2014.12.21. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megszavazták a jövő évi állami költségvetést – Megemelték a kisebbségi kereteket

Számos kisebbségi törekvés anyagi támogatásában történt előrelépés a 2015-ös állami költségvetés kidolgozása során az RMDSZ javaslatára. Ennek értelmében az Etnikumközi Hivatal évi költségvetését 536 ezer lejjel emelték meg, annak érdekében, hogy a Hivatal problémamentesen tudja lebonyolítani programjait. Egy másik nagyon fontos megvalósítás az Oktatási Minisztérium éves költségvétésének 1,4 millió lejjel történő megemelése, amely egy kisebbségi szakmai továbbképző központ létrehozását teszi lehetővé a pedagógusok számára” – tájékoztatott Erdei-Dolóczki István Szatmár megyei parlamenti képviselő, a Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottság tagja.

A Parlament együttes plénuma vasárnap, december 21-én szavazta meg a jövő évi állami költségvetés-tervezetet. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői és szenátorai 33 módosító javaslatot fogalmaztak meg, a kisebbségeket érintő javaslatok mellett, a 2015-ös állami költségvetést szabályzó törvényben többek között pénzösszegeket különítettek el az Észak-erdélyi autópálya munkálatainak folytatására, valamint a Marosvásárhely-Jászvásár közötti autópálya egész nyomvonalára vonatkozó dokumentáció elkészítésére.

 

A Szövetség együttes frakciójának döntését követően az RMDSZ parlamenti képviselete megszavazta a jövő év költségvetését. Volt néhány kifogásunk a procedurális folyamatokat illetően, bizonyos szabályokat a kormánypárt képviselői nem tartottak be, de sikerült bevinnünk a magyar közösséget érintő fontos módosításokat. Ugyanakkor újításnak számít a jövő évi költségvetésben az, hogy a tervezet minden önkormányzatnak biztosítana egy minimális működésre szánt összeget. Ezáltal az önkormányzat költségvetése két részből állna: egy a működésre és egy fejlesztésre szánt pénzkeret. Bár érzünk ebben egy centralizációs törekvést, de ha a jó oldalát tekintjük, akkor mindegyik önkormányzat számára megállapítottak egy olyan költségvetési összeget, amely garantálja a működését. Még nem tiszta, hogy ez az elv hogyan valósul meg a gyakorlatban, de a törvény lehetőséget biztosít a rendszer felülvizsgálatára fél év múlva” – fogalmazott a képviselő.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.