Megszűntetné a kormány a fogorvosok támogatását

2013.04.23. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A lakosság és a szakorvosok értesítése nélkül, egyoldalú határozat elfogadása által szüntette meg Románia Egészségügyi Minisztériuma a fogászati ellátást finanszírozó támogatások folyósítását. Bónis István, az RMDSZ Máramarosi képviselője, Parlament Egészségügy Bizottságának tagja elmondta, hogy precedens nélküli intézkedés az a tény, hogy az egészségügyi biztosítás nem vonatkozik a fogászati szolgáltatásokra.

„Nagy felháborodást váltott ki a Képviselőház szakbizottságában az Egészségügyi Minisztérium által életbe léptetett határozat, amely az áprilisi hónap folyamán megvonja a fogorvosi rendelőktől az állami támogatásokat” - tájékoztatott a Máramaros megyei képviselő. Bónis kifejtette, hogy az országban tizenhatezerezer orvos biztosít fogászati ellátást a betegeknek, amelyből négyezer volt szerződéses viszonyban az Egészségügyi Pénztárral, valamint az innen kapott támogatások függvényében végezte tevékenységét.

„Úgy vélem, hogy ez a precedens nélküli intézkedés nemcsak a fogorvosokat sodorja kellemetlen helyzetbe, hanem a betegeket egyaránt. Gondoljunk csak a kiskorúakra, hiszen az ország megannyi településén sok esetben a szülők kint dolgoznak külföldön, így a nagyszülőkre van bízva a gyerek, akik nem foglalkoznak a gyerekek száj higiéniájával. A fogproblémákból pedig sok gócbetegség származhat, amelynek kezelése a jövőben nagy befektetés lesz mind az állami költségvetés, mind a család számára”- példázott Bónis, majd hozzátette: „elképzelhetetlen és kiábrándító ugyanakkor, hogy 2013-ban egy Európai Uniós országban létezhet egy olyan egyoldalú döntés, amely teljesen megfoszt egy orvosi szakterületet az állami finanszírozástól, erkölcsi szempontból elfogadhatatlan, hogy egy orvosi szakterülettel így viselkednek.”

A Máramarosi képviselő elmondta, hogy a határozat elfogadása során a minisztérium nem konzultált a fogorvosokkal és az illetékes egyesületekkel, valamint ez az intézkedés elégedetlenséget váltott ki az orvosok köreiben. Bónis reményét fejezte ki afelől, hogy az Egészségügy Pénztár elnökével a szakbizottságban folyatott beszélgetést követően megoldást találnak erre az elfogadhatatlan helyzetre.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.