Megtartotta választmányi ülését az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezete

2015.12.17. | Udvarhelyszék

Megtartotta választmányi ülését az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezete

December 16-án, szerdán délután tartotta választmányi ülését az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezete a Junior étterem konferenciatermében. A 48 választmányi tag jelenlétében zajló ülés napirendi pontjai között szerepelt a megyei tanácsosok tevékenységi kiértékelője, illetve a jövő évi önkormányzati választások előkészítése.

A választmány ülését Dr. Verestóy Attila szenátor, az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy az összefogásnál már többre van szükség. „Az összefogás nem elég, itt már összetartásról van szó, mert az sorsközösséget jelent. Ennek a sorsközösségnek a megfelelő képviselete az egyetlen mód, hogy az itteni magyarság, székelység ne vesszen el, hanem meg tudjon állni a lábán és meg is tudjon erősödni. Mindannyian egy sorsközösségbe tartozunk, ahol vagy együtt állunk helyt vagy együtt bukunk el” – fejtette ki a szenátor. Kiemelte azt is, hogy valós hatalommal bíró közigazgatásra van szükség, amit csak kitartó munkával lehet elérni.

A választmány ülésén az SZKT határozata alapján megtörtént azon megyei tanácsosok beszámolójának kiértékelése, akik a Szövetség színeiben nyertek mandátumot a 2012-es választások alkalmával. Beszámolt tevékenységéről Incze Csongor alelnök, Bíró Barna Botond, Pálffy Domokos, Sándor Barna, Ambrus Sándor, Ványolós István, András Attila, Benyovszki Lajos, Toásó László és Lukács Áron tanácsosok.

Bíró Barna Botond megyei tanácsos beszámolójában kiemelte: „az elmúlt három és fél évben nemcsak egy térség, hanem egész Udvarhelyszék érdekeit tartottuk szem előtt. Ha a megvalósítások közül számomra a legfontosabbat kellene bemutatnom, akkor az az inkubátorház lenne, amellyel Székelyudvarhelyre a legnagyobb európai uniós beruházást sikerült hoznunk. Természetesen a munka még nem áll meg, hiszen azzal, hogy felépült, még nem teljes a siker, most azon dolgozunk, hogy megfelelő működtetéssel a valódi céljait tudja beteljesíteni az épület.

A  választmány egyhangúlag elfogadta a 10 megyei tanácsos beszámolóját, valamint a jelöltállítás keretfeltételeit az urnás előválasztás és az elektoros jelöltállítási módozatok esetében.

Január 20-ig minden helyi közösség esetében eldől, hogy milyen jelöltállítási módozatot alkalmaz a Szövetség. Azoknak a személyeknek, akik részt vállalnának a közösségi munkában a helyi közigazgatási struktúra keretein belül (polgármesterként, tanácsosként, megyei tanácsosként), mielőbb jelezniük kell szándékukat az RMDSZ helyi vagy területi szervezeteinél. A jelöltek kiválasztásában és rangsorolásában, a választások előkészítésében a Szövetség irányadónak tartja a közösségi támogatottság, nyitottság, szakmai felkészültség, esélyegyenlőség, szervezeti elkötelezettség, szerepvállalás és politikai érdekegyeztetés alapelveit.

Az RMDSZ a 2016-os helyhatósági választások előkészítési szakaszában kiemelten támogatja a 35 évnél fiatalabb jelöltek és nők részvételét a jelöltlistákon, hangsúlyt fektet a fiatalok érdeklődésének felkeltésére, a közképviseletben való részvételének ösztönzésére.