Minden bánsági magyar számít!

2012.05.13. | Önkormányzati választások , Temes

„Az elért jogokat nem elég megszerezni, meg is kell védeni azokat, az eredményeket nem elég elérni, meg is kell tartani azokat. Ezért az RMDSZ által biztosított képviselet minden szinten kulcsfontosságú. Ezért van most az ébredés ideje, ezért van most az RMDSZ zászlaja alatti szolidaritás és összefogás ideje” – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő szombaton, Temesváron, ahol részt vett Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnökének meghívására, a megyei kampányindító rendezvényen és a Bánsági Magyar Napok záróestjén.

„Sok szempontból az elmúlt 22 év legnagyobb kihívása előtt állunk, mindezt azért, mert 22 év után először történik meg Romániában, hogy egy, már megszerzett jogot vonnak vissza. Nyilván a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetére gondolok, de akár a készülő választási törvényre is gondolhatunk, amely a rendszerváltás utáni Romániában először iktatná ki az arányos képviseletet. Több mint az elért eredményeink, közösségünk jogállása van veszélyben.” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Felkészült-e az RMDSZ a helyhatósági választásokra, tette fel a kérdést az EP-képviselő, majd így folytatta: „igen, felkészültünk. Felkészültünk mindenekelőtt az elmúlt évek munkájával, de azzal is, hogy több mint 10.000 jelölttel, közöttük a temesvári, Temes megyei jelöltekkel állunk az erdélyi magyar emberek elé. Felkészültünk, mert olyan választási programmal állunk közösségünk elé, amelyet nem iPad-en írt meg valamelyik stratégánk egy bukaresti vagy kolozsvári irodában, hanem programunkat 80.000 magyar család írta meg, közöttük bánsági magyar emberek, amikor tavaly válaszoltak az Erdélyi Konzultáció kérdésére”. Winkler Gyula ugyanakkor emlékeztetett, a Szövetség eredménylistája hosszú, de még hosszabb a feladatok listája, majd ismételten hangsúlyozta: „meg kell védeni, amit 22 év alatt felépítettünk”.

„A Bánságot nem elég szeretni, a Bánságért tenni kell! Minden bánsági magyar számít!” – zárta beszédét Winkler Gyula.

Halász Ferenc, aki tanácselnök-jelölt és a megyei tanácsosi lista vezetője, bemutatta az RMDSZ választási programját és a listavezető jelölteket Temes megyében.

A hagyományőrző néptánccsoportok közös gálaműsorát a Temesvári Diákházban tartották, több mind 250 bánsági, erdélyi és magyarországi néptáncos lépett fel. A Hagyománykeresőben című gálaműsor az idén 17. alkalommal megszervezett Bánsági Magyar Napok zárórendezvénye volt. A közművelődési rendezvénysorozatot a Temes megyei RMDSZ és a Temesvári Magyar Nőszövetség szervezi.