Minden magyar gyermek számít – harmadjára indul útnak az RMDSZ beiskolázási tájékoztató kampánya (AUDIO)

2014.02.25. | Kisebbségvédelem , Oktatásügyek

Az elmúlt két évhez hasonlóan idén is útjára indul az RMDSZ ,,Minden magyar gyermek számít” országos beiskolázási kampánya, amely arra ösztönzi a magyar vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák magyar osztályba, iskolába gyermekeiket. A kezdeményezés célcsoportja a végzős óvódások, negyedikesek, nyolcadikosok és tizenkettedikes diákok.

A kampány céljáról, az anyanyelven való tanulás jelentőségéről, és az eddigi két év tapasztalatairól sajtótájékoztató keretén belül számolt be ma délelőtt Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára és Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkárhelyettese.

Kovács Péter hangsúlyozta: a magyar emberek azt várják el az RMDSZ-től, hogy védje meg jogaikat és tartsa egybe közösségünket, a Szövetségnek pedig mindenkor ez a legfőbb feladata.  ,,Az elmúlt 25 év során az oktatás területén tudtuk elérni a legnagyobb eredményeket: teljes Erdélyt lefedő iskolahálózatot építettünk ki, az oktatásban megvalósult decentralizáció is azért tudott sikeres lenni, mert a Szövetség miniszterelnök-helyettese felügyelte ezt a folyamatot, valamint az anyanyelvhasználat terén is sikerült áttörést, meghatározó eredményeket elérnünk” – fogalmazott a főtitkár, kiemelve: megakadályoztuk, hogy iskolákat zárjanak be, magyar tannyelvű osztályokat vonjanak egybe, leépítéseket vigyenek véghez, ez pedig az összefogásnak köszönhető, a civil szervezetek, az egyházak, a tanfelügyelőségeken dolgozó kollegák és az önkormányzatok hathatós segítsége által.

A Főtitkárság vezetője szerint a kisebbségi oktatás kérdését nem lehet kizárólag a statisztikák tükrében kezelni, nem lehet tűzoltással megoldani a problémákat, hiszen ez egy hosszú távú befektetés, amelynek eredményei sem azonnal jelentkeznek.

A tavalyi kampány sikerességét és eredményeit kiemelve, Magyari Tivadar elmondta: az általuk indított kampánynak szerepe volt abban, hogy ismét 10 ezer fölé növekedett a magyar tannyelvű elemi iskolába iratkozó gyermekek száma és az is számottevő példa, hogy a kampány hatására egyes szórványvidéken a szülők a magyar oktatást választották gyermekük számára.

,,A magyar iskolába való iratkozás mellett, idén új elemként, a magyar nyelvű egyetemi oktatás fontosságát is hangsúlyozzuk, arra ösztönözve a fiatalokat, hogy ne válasszanak román egyetemet, csak abban az esetben, ha az a szak, ahol tanulni szeretnének nem létezik magyar nyelven” – tájékoztatott az oktatásért felelős főtitkárhelyettes, hozzátéve: a diákokat arra bátorítják, hogy a meglévő magyar egyetemi oktatás kínálatából válasszanak, kerüljék a pénzorientált, kétes hírű román magánegyetemeket.

Magyari leszögezte: a kampány során tudatosítani szeretnék a szülőkkel és diákokkal egyaránt, hogy milyen előnyökkel jár az, ha tanulmányaikat az óvodától az egyetemig anyanyelvükön végzik, illetve cáfolni akarják azt a tévhitet, miszerint hosszú távon hátrányos lehet, ha a fiatalok magyar nyelven tanulnak.

Hanganyag:
Magyari Tivadar nyilatkozata a beiskolázási kampánnyal kapcsolatban: