Miniszteri és államtitkári árvízvédelmi szemle Székelyföldön

2014.06.20. | Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Miniszteri és államtitkári árvízvédelmi szemle Székelyföldön

Székelyföldre látogatott június 19-én Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Pásztor Sándor vízügyi államtitkár, és Doina Pană vízügyi miniszter. Látogatásuk célja az volt, hogy felmérjék, miként tudnak anyagi forrást nyújtani a folyamatban lévő árvízvédelmi munkálatokhoz a székelyföldi megyékben és településeken, illetve miként tudnak finanszírozást nyújtani a közeljövőben szükséges hasonló  munkálatokra.

„Azért hívtam el Doina Pană vízügyi minisztert és Pásztor Sándor vízügyi államtitkárt Székelyföldre, hogy ez a régió árvízvédelmi munkálatok szempontjából visszakerüljön a prioritási listára. Tudjuk, hogy az elmúlt évben egy lej sem érkezett ilyen célzattal a térségbe, és számos, munkálat leállt, vagy éppen el sem kezdődött, ezt pedig mielőbb orvosolni kell” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

 

A továbbiakban Korodi kifejtette, főként olyan helyeket látogattak meg, ahol égető problémák vannak: a csíkkozmási patakmederszabályozás vagy Csíkszentmihály községben a Rákos-patakán még 2011-ben elkezdődött munkálatok.

 

A miniszterek, az államtitkár, illetve a helyi szakemberek ellátogattak a csíkszeredai Suta-tóhoz is. Mint ismeretes, közel hét esztendeje már, hogy a csíkszeredai Suta-tóból biztonsági okokból leengedték a vizet, a meder azóta is üresen áll. A szakemberek akkor azzal indokolták a lecsapolást, hogy a tórendszer megérett a karbantartási munkálatra. Utóbbira viszont azóta sem került sor. Az elképzelések szerint a kivitelezés során felújítanák a gátat és kitakarítanák a tavat, illetve megoldanák a három kisebb tó rendszerré alakítását. A tervek szerint a Suta-tó projektjével párhuzamosan zajlott volna az úgynevezett Suta 2-ben, Csíkszentlélek alszegi részén, a Kerekfenyő-domb alatti területre elképzelt vízgyűjtő gát építése.

 

Pásztor Sándor a látogatás során elmondta, Csíkszereda felett kialakítanak egy árvízvédelmi szükségtározót, amely elengedhetetlen a város részére. „Reményeink szerint még ebben az évben teljesen elkészítjük a víztározó műszaki dokumentációját és a terveket, így lehetőség lenne arra, hogy jövő évben kellő finanszírozással megoldjuk Csíkszeredának ezt a fontos árvízvédelmi problémáját” – mondta az RMDSZ szakembere.

Hanganyag:
Korodi Attila környezetvédelmi miniszter nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.