Minőségi oktatás a biztos jövőért – Szilágy megyei pedagógustalálkozót kezdeményezett az RMDSZ

2015.03.27. | Szilágy , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Minőségi oktatás a biztos jövőért – Szilágy megyei pedagógustalálkozót kezdeményezett az RMDSZ

„Időnk, energiánk, figyelmünk jelentős részét a fontos kihívásokkal küszködő oktatásra fordítjuk azért is, mert ha nincs minőségi oktatás, akkor a jövőnk is kétséges. Az erre vonatkozó döntésekbe a szülői bizottságokat és pedagógusokat is be kell vonnunk azért, hogy ne álljon elő olyan helyzet, hogy a magyar gyermekek számára nincs belátható földrajzi távolságra magyar iskola” – hangsúlyozta Kelemen Hunor 2015. március 27-én, Zilahon, a Szilágy megyei pedagógusokkal folyatott tanácskozáson.

A Szövetség elnöke a pedagógusoknak elmondta: az RMDSZ minden megyében szeretne ehhez hasonló beszélgetéseket szervezni, hiszen az elmúlt 25 évben, és a következő időszakban is az érdekvédelem kiemelt szakterülete lesz az oktatás. „A mi dolgunk a keretek, feltételeket megteremtse, de emellé föltétlenül oda kell helyeznünk a minőséget, a tartalmat is, különben a teljes oktatási elképzelésünk sérülhet” – jelentette ki Kelemen Hunor, aki szerint a megyei tanfelügyelői tisztségekben a magyarságnak meg kell őriznie súlyát, ugyanakkor fontos előrelépésnek tekintette azt, hogy folyamatban van a tanügyminisztérium magyar egyházakkal szembeni nagy adósságának törlesztése: a vallásos oktatásról szóló megállapodások aláírása. 

 

Magyari Tivadar, a Szövetség oktatásért felelős főtitkárhelyettese megköszönte a Szilágy megyei pedagógusok és szakemberek partnerségét, munkáját, azt, hogy hozzájárultak az elmúlt másfél évben végzett alapos, szakértői kutatáshoz, amely az RMDSZ oktatási stratégiájának alapját képezi. ,,Folytatnunk kell a megkezdett munkát, folyamatosan aktualizálnunk kell a begyűjtött adatokat. Nem dőlhetünk hátra, hiszen elengedhetetlen, hogy a következő éveket távlatilag szemléljük, hosszabb távra tervezzünk, hogy ne csak a következő szeptember 15-ig lássuk a felmerülő problémákat, a lehetséges megoldásokat” – mutatott rá az elkövetkező évek prioritására a főtitkárhelyettes, aki az elmúlt héten bejelentett programokkal kapcsolatban elmondta: a pedagógusok kommunikációját elősegítő, tízezer oktatásban tevékenykedőt érintő levelezőlista létrehozását készítik elő, valamint a szülői bizottságok, iskolaszékek Erdély-szintű fórumát kezdeményezik.

 

Király András, az RMDSZ oktatási államtitkára a találkozón az egybegyűlteknek elmondta: szülőkként, pedagógusokként, szakemberekként mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy milyen az oktatás minősége, hatékony-e az iskolahálózat, versenyképes fiatalokat tudunk-e képezni. „Az elmúlt 25 évben a tanügyi rendszerünk legnagyobb problémája a folyamatos változás volt, ezért hosszú távon gondolkodva nagyon fontos egy olyan stabil rendszert kialakítanunk, amelyben évente nem történnek strukturális változások” – emelte ki az oktatási ügyekért felelős államtitkár.

 

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a Képviselőház tanügyi szakbizottságának tagja elmondta: az elmúlt évek óriási eredménye, hogy bármennyit változott a kormányzati struktúra, az RMDSZ-nek sikerült megvédenie azt a kisebbségi keretet, amit annak idején nagyon kemény munkának köszönhetően kiharcolt. ,,A tanügyben további megoldást kell találni a fölösleges bürokratikus munkafolyamatokra, hiszen az oktatóknak és intézményvezetőknek sokkal több papírt kell gyártaniuk, mint amennyit magával az oktatással tudnak foglalkozni” – hangzott el a parlamenti képviselő hozzászólásában, majd rámutatott, a jövőben kisebbségi pedagógusképző-központ és egy kisebbségi oktatásért felelős kutatási osztály létrehozását kezdeményeznék, ezek mellett pedig létfontosságú az oktatási hálózatok kialakítása, valamint egy stabil oktatási rendszer megteremtése.

 

Az RMDSZ kezdeményezésére létrejött oktatási tanácskozást Kovács Irénke, Szilágy megyei főtanfelügyelő-helyettes moderálta, jelen volt továbbá Borsos Károly László, az államtitkári kabinet tanácsosa is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.