Minőségi szakoktatást és magyar közösségi programokat szorgalmaznak a Maros megyei jelöltek

2016.11.22. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Minőségi szakoktatást és magyar közösségi programokat szorgalmaznak a Maros megyei jelöltek

Biztosítani kell, hogy minden gyermek anyanyelvén tanulhasson, hiszen ez a szórványtelepülések fennmaradásának egyik garanciája” – nyilatkozta Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje, aki Csép Éva Andrea képviselőjelölttel Mezőbodonba látogatott.

A mezőbodoni lakosok legjobban attól tartanak, hogy bezárják az iskolát. A magyar ajkú diákok számának rohamos csökkenése jelenti az egyik legnagyobb problémát a falu számára, amelyre a magyar nyelvű oktatás minőségének a javítása jelentene megoldást. Mindezek mellett, Novák Csaba azt is elmondta, hogy a vidékek erősségeit figyelembe véve, olyan szakoktatást kell bevezetni, ami előresegítené a helységek fejlődését és felzárkózását. 

A gyereklétszám csökkenését akadályozná a Csép Éva Andrea képviselőjelölt által ismertetett új, támogatási terv is: a jövedelem utáni adó a gyerekek száma után csökkenne, tehát egy gyerek után 2%, két gyerek után 4%, három gyerek után 6% adókedvezményben részesülne a család. 

Annak érdekében, hogy a magyar identitástudatot a szórványban élők körében erősíteni tudjuk, egy olyan hálózat kiépítésére van szükség, amely mindegyik vidékről összefogja a magyarságot. Felelősséget kell vállalnunk egymásért, ezt csak akkor lehet, ha tömbmagyarság odafigyel a szórványban élőkre”– fogalmazott a képviselőjelölt, majd hozzátette: a mindenkori parlamenti képviseletnek a törvényhozás mellett, olyan közösségi programok, események támogatását kell felvállalnia, amelyek magyar élményt nyújtanak, és a szórványban élők magyar identitását erősítik.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.