Módosítások az új oktatási törvényben

2012.02.28. | Szenátus , Oktatásügyek

A keddi, február 28-i bizottsági ülésen néhány módosítást szavazott meg a szenátus oktatási szakbizottsága az új tanügyi törvényre vonatkozóan.

Az új módosítások értelmében a felekezeti iskolák esetében a minimális létszámot, amely alapján az iskola megkaphatja a jogi személyiség státuszt, lecsökkentették 300-ról 200-ra. A felekezeti iskolákban rendszerint kevesebb diák tanul, ez a határozat megkönnyíti számos kisvárosi iskola működését. Többek között előnyt jelent ez a kézdivásárhelyi Református Kollégium számára is, ahol jelenleg 213 diák tanul, ezért az intézmény nem kaphatta meg a jogi státuszt.

A második módosítás az egyetemi tanárokat érinti: az új határozat értelmében azok az egyetemi tanárok, akik betöltötték 65. életévüket főállásban dolgozhatnak még az iskolai év végéig. Emellett, a tanári állások két százalékának megfelelő számban minden évben taníthat 65 év feletti oktató, ha ezt jóváhagyta az egyetem szenátusa. A javaslatot Mihail Hărdău szenátor terjesztette elő, amelyet egyöntetűen meg is szavazott az oktatási bizottság valamennyi tagja. A határozat ösztönzi a versenyt és a minőségi munkát a tanárok között, valamint nagyon jó lehetőség a jó képességű és eredményes munkát végző oktatók számára, akik már elérték a nyugdíjkorhatárt. A mostani törvények előírják, hogy az az oktató, aki betölti 65. életévét januártól nem taníthat.

Bokor Tibor, a szenátus oktatási bizottságának tagja kiegészítést kért erre a határozatra. A kézdi- és orbaiszéki szenátor javaslatára a közoktatásban dolgozó tanárokra is kiterjed majd az új módosítás: a 65 évet betöltő pedagógus, saját kérésére, az iskolai év befejezéséig tovább taníthat.

Az új módosítások kérdésében a szenátus a döntőház.