Moldován: Fontos, hogy nyugdíjasok döntsenek jövedelemadójuk két százalékáról

2013.05.22. | gazdaság

Moldován: Fontos, hogy nyugdíjasok döntsenek jövedelemadójuk két százalékáról

Az adóügyi törvénykönyv személyi jövedelemadóra vonatkozó cikkelyét módosítaná az a törvénykezdeményezés, amelyet Moldován József, Kerekes Károly és Erdei- Dolóczki István nyújtottak be, ma május 22-én a Képviselőház Állandó Bürójához. A törvénykezdeményezés lehetővé tenné a nyugdíjasok számára azt, hogy saját maguk rendelkezzenek jövedelemadójuk két százalékáról.

A 2003/571-es adótörvény értelmében állampolgárok egy része rendelkezhet személyi jövedelemadója két százalékáról, amelyet olyan civil szervezetnek ajánlhat fel, amelynek tevékenységét támogatni szeretné, viszont kivételt képez a nyugdíjakból származó jövedelemadó, amely     az államkasszába kerül.

Moldován József, az RMDSZ gyergyószéki parlamenti képviselője, a törvény egyik kezdeményezője elmondta, hogy az elmúlt időszakban számos civil szervezettel történt konzultálást követően és a lakossági fórumokon elhangzottak alapján született meg az indítványozó ötlet, amelynek alapján szükségesnek tartották a törvénykezdeményezést, majd kifejtette: „a társadalmunk tapasztalt állampolgárait, nyugdíjba vonulásukat követően az adóügyi törvénykönyv negatívan diszkriminálja, hiszen nem rendelkezhetnek személyi jövedelemadójuk  két százalékával, mert az állam megvonja tőlük ezt a lehetőséget. Elfogadhatatlannak tartjuk ugyanakkor azt is, hogy a nyugdíjat, mint életjáradékot az állam kétszer is megadóztasson, és mindezek után a teljes jövedelemadó közvetlenül az államkasszába kerüljön” – hangsúlyozta Moldován.

A fiatal képviselő kifejtette, hogy a törvénykezdeményezés célja, megszüntetni az idősebb korosztályt diszkrimináló adóügyi törvénykönyvben szerepelő vonatkozásokat, de ugyanakkor felhívni a lakosság figyelmét, a civil szféra a társadalomban betöltött rendkívül fontos szerepére. „Nagyon fontos, hogy a nyugdíjasok rendelkezzenek jövedelemadójuk két százaléka fölött, és akaratuk szerint gazdálkodjanak az összeggel, és azoknak a civil szervezeteknek ajánlják fel, akik tevékenységét erre méltatják”- érvelt a törvénykezdeményezés szükségessége mellett Moldován József gyergyószéki parlamenti képviselő.