Moldován József: a bankoknak is vállalniuk kell a kockázatokat, nemcsak a hitelt felvevő állampolgároknak

2015.11.25. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Moldován József: a bankoknak is vállalniuk kell a kockázatokat, nemcsak a hitelt felvevő állampolgároknak

A Képviselőház plénuma ma nagy többséggel szavazta meg azt a jogszabály-módosítást, amely ember közelibbé teszi a bankkölcsönnel járó rizikókat. Nemcsak a kliensnek kell a bank felé járó kockázatokat vállalnia, hanem a banknak is, hiszen a szerződés két fél között köttetik meg. Elfogadhatatlan volt az a tény, hogy egy bankhitel esetén, amikor a kölcsönző már nem tudta továbbfizetni havi részletét, a bank által garanciába vett ingatlant, a pénzintézet belső szabályozásának következtében, az eredetileg felmért értékhez viszonyítva, jóval kevesebb áron eladta, majd a különbözetet a klienstől kérte újból számon” – hangsúlyozta Moldován József, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a Parlament alsóháza november 25-én, szerdán 233 igen, 1 ellen- és egy tartózkodó szavazattal elfogadta azt a jogszabályt, amely jelentősen könnyít a hitelfelvevőkön.

A törvénykezdeményezés kidolgozásának folyamatában számos RMDSZ-es parlamenti képviselő is részt vett, valamint a képviselőházi frakció támogatta a kezdeményezést.

Moldován József, a javaslat egyik kezdeményezője kifejtette: a banki szabályozás alapján a felvett hitel 130 százalékát kell garantálnia mindenkinek, aki egy nagyobb összeget vesz bankkölcsönként fel. Azokban a helyzetekben, amikor a kliens nem képes törleszteni a hitelt, akkor a bank nemcsak azt az értéket, ingatlant veszi el, amit a hitel fejében elfogadott garanciaként, hanem behajtja és értékesíti az ingatlant, és a hátramaradt összeget továbbra is megpróbálja behajtani az állampolgáron.

Elfogadhatatlan volt az a tény, hogy egy bankhitel esetén, amikor a kölcsönző már nem tudta továbbfizetni havi részletét, a bank által garanciába vett ingatlant, a pénzintézet belső szabályozásának következtében, az eredetileg felmért értékhez viszonyítva, jóval kevesebb áron eladta, majd a különbözetet, a felvett kölcsönt az állampolgártól kérte újból számon

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.