Moldován József: megoldást kell találni a Natura 2000 erdőterületek tulajdonosainak kárpótlására

2016.02.10. | Képviselőház , Mezőgazdaság

Parlamenti hivatalos kérdés formájában Románia miniszterelnökénél érdeklődött Moldován József a Natura 2000 védett erdőterületek tulajdonosainak járó kárpótlások kifizetésének folyósításáról. A Natura 2000 területekre vonatkozó jogszabály-előírások értelmében a tulajdonosok nem termelhetnek ki fát az adott területről, mivel ezeknek különleges, védett státuszuk van, azonban kárpótlásban kellett volna részesülniük.

Számos törvényszéki ítélet született az elmúlt két évben erre vonatkozóan. A kormány már tavaly megígérte, hogy orvosolja a kialakult helyzetet, és sürgősségi rendelettel megoldja ezt, sajnos még nem került napirendre. A tavaly, szintén ebben a kérdéskörben feltett parlamenti kérdésemre kapott válaszban arról tájékoztatott az akkori miniszterelnök, hogy az erre vonatkozó kormány-rendelet már a szakminisztériumokban van véleményezésen” – fogalmazott Moldován József parlamenti képviselő, aki reményét fejezte ki afelől, hogy a jelenlegi szakértői kormány mielőbbi megoldást talál erre a problémára.