Moldován: számon kértük a szakminisztériumokat és mostantól működik az 113-as segélyhívó-rendszer Romániában

2015.11.11. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Moldován: számon kértük a szakminisztériumokat és mostantól működik az 113-as segélyhívó-rendszer Romániában

Számonkérésünket követően használható az 113-as segélyhívószám Romániában, amelyen a beszédhibás és hallássérült személyek üzenetben, vészhelyzet esetén segítséghez folyamodhatnak. Az erre vonatkozó európai uniós direktíva jogszabályba emelését követően, használhatatlan volt a segélyhívó-rendszer. Ezt a problémát jeleztük az illetékes minisztériumoknak és mostanra sikerült kiküszöbölni a rendellenességet” – tájékoztatott Moldován József, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője.

Moldován elmondta, hogy az 113-as segélyhívószámra vonatkozó EU-s direktívát Románia idén emelte be jogrendjébe, viszont nem működött, ezért kérdést intézett a belügyekkel foglalkozó, távközlési és informatikai minisztériumoknak, annak érdekében, hogy mielőbb orvosolják a problémát.

A képviselő kifejtette, hogy a rendszert csak előzetesen regisztrált személyek vehetik igénybe: „a visszaélések elkerülése végett, csak azokban az esetben használható a telefonos üzenetekben történő vészhelyzetjelentés, amennyiben a hallássérült és beszédhibás személyek előzetesen regisztrálták telefonszámuk a Speciális Kommunikációért felelős intézmény rendszerében. Éppen ezért felelőseknek kell lennünk, a civilszervezetek mellett nekünk is segítenünk kell ezen személyek a rendszerbe történő mielőbbi regisztrálását. A regisztrációt online is meg lehet tenni” – fogalmazott a képviselő.

A speciális kommunikációért felelős intézmény (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) segélyhívó-rendszerébe a beszédhibás és hallássérült személyeket postai úton vagy az alábbi linken online is be lehet regisztrálni: https://113.112.ro/whitelist112/register

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.