Molnár: A nemzetiségek teszik igazán gazdaggá a Bánságot

2013.08.03. | Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tizenhatodik kiadásánál tartanak a hagyományossá vált Zsombolyai Városnapok, amelyek idén is változatos programmal várják a város és a környék lakóit. Az augusztus 2-4. között megrendezett rendezvénysorozat kiemelkedő momentumai között szerepelt a Zsombolyai Magyar Nők ÉLET Egyesülete által szervezett Zsombolyai Folklórfesztivál.

A „multikulturalitás és nemzetiségi együttélés modellje a Bánságban” mottó alatt szervezett néptáncbemutató sorozat szombati előadásán részt vett Molnár Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki a néptánccsoportok fellépése előtt elmondta, hogy „Zsombolya és a Bánság egésze olyan történelmi múltra tekinthet vissza, amelyben a nemzetiségi együttélés mindig is érték volt.” A képviselő ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy Zsombolyát hosszú ideig magyar polgármester vezette, ami jele annak, hogy a tipikusan bánsági multikulturalitás ma is a régió erőssége. Méltatva Kaba Gábor volt zsombolyai RMDSZ-es polgármester eredményeit, a képviselő elmondta, hogy „sok eredményt tudunk felmutatni, Zsombolyán ez hatványozottan igaz, viszont oda kell figyelnünk arra, hogy ebben a változó világban meg tudjuk tartani helyünket, identitásunkat és tudjuk tovább építeni közösségeinket, mert a nemzetiségek, és közöttük mi, magyarok, tesszük igazán gazdaggá a Bánságot”.

A folklórfesztiválon romániai, magyarországi és szerbiai magyar, német, román, szerb és bolgár néptánccsoportok léptek fel. A magyar néptáncokat szombaton az igazfalvi, az újszentesi, a csanádpalotai és a kikindai néptánccsoport mutatta be. A zsombolyai városnapok egész hétvégés programja számos kulturális programot, könyvbemutatókat és kiállítás-megnyitókat, könnyűzenei koncerteket és sportvetélkedőket, valamint a városban élő és a városból elszármazott kisebbségek találkozóit tartalmazta.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.