Molnár: szolidaritást vállalunk Székelyfölddel

2013.03.14. | Székelyföld , Szórvány , Régiók , Ünnep

Molnár: szolidaritást vállalunk Székelyfölddel

„Szolidaritást vállalunk Románia régiófelosztásában Székelyfölddel, támogatni fogjuk a három székely megyét abban, hogy az ország területi felosztásában egy régiót alkossanak”- mondta el Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei képviselője, ma, március 14-én, a Temesváron tartott sajtótájékoztatón.

Molnár továbbá kihangsúlyozta, hogy a történelmi régiók mentén, magas belső kohézióval rendelkező régiók hatékonyabban állnak helyt az európai versenyben, ezért a Bánságnak és Székelyföldnek hasonló érdekei vannak a régióátszervezés kapcsán.

A fiatal képviselő kifejtette, hogy a régiófelosztás során figyelembe kell venni a szakmai érveket és pontos adatokkal kell alátámasztani az álláspontokat, viszont a legfontosabb a magyar közösségen belüli szolidaritás: „Nagyon fontos, hogy Hargita, Kovászna és Maros megyék egy régiót alkossanak, hiszen csak együtt lehetnek erősek. Támogatjuk továbbá az Európában már használatos autonómiamodellek alkalmazását Romániában is. A Bánság autonómiája nem egy új gondolat, ugyanúgy ahogyan a Székelyföld autonómiája sem. Mindkettő a helyi közösségek érdekeit szolgálná. Ezt a tényt számos szakmai érv és adat is alátámasztja, de a szülőföldön való boldogulásnak első feltétele, hogy mindannyian szolidárisak legyünk egymással” – hangsúlyozta Molnár.

A sajtótájékoztatón Halász Ferenc, az RMDSZ megyei elnöke a március 15-i ünnep fontosságát hangsúlyozta és elmondta, hogy az akkor elkezdett szabadságharcot valamilyen formában folyamatosan vívni kell és az új kor kihívásainak is ugyanazon szellemiséget követve kell megfelelni. A megyei elnök tájékoztatott továbbá az RMDSZ XI. Kongresszusának az előkészületeiről, melyre a megyei RMDSZ szervezet jövő héten választja meg küldötteit.

„Idén 165.-ik éve, hogy az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharcban elesettekre emlékezünk. Az RMDSZ Temes megyei szervezetének nevében, minden ünneplő magyarnak és velünk együtt emlékező más nemzet fiának békés ünnepet és emlékezést kívánok” – zárta tájékoztatóját Halász Ferenc RMDSZ elnök.