Molnár Zsolt: lehetőséget nyitottunk a szociális vállalkozások számára

2015.06.30. | Képviselőház , Szociális

Molnár Zsolt: lehetőséget nyitottunk a szociális vállalkozások számára

Elfogadta ma, június 30-án a Képviselőház plénuma a szociális vállalkozásokra vonatkozó törvénytervezetet, ez fontos előrelépést jelent a közösségi és szociális célokat szolgáló különböző vállalkozásformák elindítása és műkötetése szempontjából. A plenáris vitában Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője fejtette ki a Szövetség álláspontját.

A szociális vállalkozások a nyugati, civilizált társadalmakban hozzáadott értéket jelentenek, amely által sok esetben olyan helyi problémákat lehet orvosolni, amelyeket az állam beavatkozása által nehézkesen lehet megoldani” – mondta Molnár Zsolt a plénumban, majd hozzátette, a civil társadalom már régóta várta, hogy a Parlament döntést hozzon ebben a kérdésben. A képviselő kiemelte, a „törvény által használt meghatározások a szociális vállalkozások elveinek korlátozott értelmezését adják, viszont kétségen felüli, hogy előrelépés történik ezen a téren.

A törvény értelmében szociális vállalkozásnak minősíthető az a civil szervezet, nyugdíjpénztár, mezőgazdasági szervezet vagy vállalkozás, amely céljaként egy közösség vagy egy hátrányos csoport helyzetének javítását tűzte ki, valamint működési elvei között nagy hangsúlyt kap a szolidaritás és közösségi felelősségvállalás. Szociális vállalkozásnak minősíthető az a szervezet, amely a közösség vagy egy szociális ügy érdekében tevékenykedik, profitjának kilencven százalékát e célok megvalósítására fordítja és vállalja, hogy megszűnése esetén javait egy másik szociális vállalkozás számára ajánlja fel. Továbbá, azok a vállalkozások, amelyek hátrányos helyzetű csoportokból származó egyéneket alkalmaznak, számos kedvezményben és juttatásban részesülnek az állam részéről. A szociális vállalkozások termékeit szociális védjeggyel látják majd el.

Valóban megnyitottunk egy ajtót ma, ám az is nagyon fontos, hogy ne csak a lehetőséget adjuk meg a szociális vállalkozások létrehozására és kifejlesztésére, hanem hogy hozzuk létre azokat a pénzügyi mechanizmusokat is, amelyek által biztosítani tudjuk a szociális vállalkozások működését és fenntarthatóságát” – mondta Molnár Zsolt, aki felkérte a kormányt, hogy a jövő évi költségvetés kialakításakor irányozzon elő összegeket a szociális vállalkozások támogatására. Az RMDSZ képviselőházi frakciója a szavazáson támogatta a törvényt, amelyet a Képviselőház nagy többséggel fogadott el.