Molnár Zsolt a közösségépítés lehetőségeiről: a pálya akkora, amekkorára megrajzoljuk

2014.11.09. | Ifjúság , MIÉRT , Szórvány
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Molnár Zsolt a közösségépítés lehetőségeiről: a pálya akkora, amekkorára megrajzoljuk

Élet a nagyvárosban: a közösségépítés lehetőségei címmel tartott előadást Molnár Zsolt, az RMDSZ parlamenti képviselője november 8-án, a MIÉRT Szórványkonferencia második napján. Az interaktív előadás során a magyar közösség és ifjúság működéséről, közösségépítési lehetőségekről esett szó, valamint a képviselő megvalósítható, gyakorlati tanácsokkal látta el a hallgatóságot.

„Szórványban az anyanyelv használata nem ugyanabban a mederben halad, mint tömbmagyar vidékeken” – fogalmazott Molnár Zsolt parlamenti képviselő, aki úgy véli, a magyar közösség nem engedheti meg magának, hogy elutasítóan viselkedjen azokkal az egyénekkel szemben, akik nem beszélik helyesen a magyar nyelvet. „Le kell törnünk ezeket a gátakat, meg kell szüntetni ezt az álláspontot, nem szabad elidegenítenünk az embereket, mivel ők is közösségünkhöz tartoznak, lehetőséget kell biztosítanunk számukra is, hogy bátran használják anyanyelvük” – mutatott rá.

 

Az RMDSZ parlamenti képviselője azt tanácsolta a fiataloknak, hogy vizsgálják meg a lehetőségeket, amelyek segítségével közösségüket építhetik. „Először meg kell találni azokat a réseket a kulturális és közösségi piacon, amelyek nincsenek lefedve, majd megvizsgálni az igény és kínálat viszonyát helyi szinten. Mindenekelőtt piacképes, fenntartható megoldásokat kell találni” – hangsúlyozta Molnár Zsolt. A képviselő szerint csak akkor fog jól működni hosszútávon a romániai magyar közösségi élet, ha a pénzügyi hátterét meg tudjuk teremteni, éppen ezért fontos olyan szakembereket kiképezni, akik jártasak a fundraising területén.

 

„A pálya akkora, amekkorára megrajzoljuk. Mi vagyunk azok, akik a magyar közösségi életet építjük, viszont ehhez szükség van ötletekre és a fiatalok aktív bekapcsolódására a közösségi folyamatokba” – összegezte az RMDSZ parlamenti képviselője.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.