Molnár Zsolt: a szórványmentés következő lépése a gazdasági megerősödés

2015.07.23. | Oktatásügyek , Szórvány , Temes

Molnár Zsolt: a szórványmentés következő lépése a gazdasági megerősödés

Nem szabad leállnunk a szórványközösségek sajátos gondjainak orvoslásával, további lépéseket kell tennünk a szórvány megtartása és erősítése érdekében – nyilatkozta Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője csütörtökön, július 23-án Tusnádfürdőn, a XXVI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretén belül szervezett Szétszóródunk - káosz a szórványmentésben című kerekasztal-beszélgetésen.

A Koppándi-Benczédi Zoltán dévai unitárius szórványlelkész által moderált beszélgetésen a képviselő Balla Ferenccel, a Kallós Alapítvány igazgatójával, Gergely Istvánnal, a Csibész Alapítvány elnökével, Lászlófy Pállal, a Külhoni Magyar Oktatási Tanács elnökével, valamint Antal Tibor csángóföldi oktatóval közösen vitatta meg a szórványközösségek igényeit, valamint a sajátos helyzetekre adható válaszokat.

Rendkívül sok lépést tettünk az oktatási hálózat fenntartására és fejlesztésére, mára már korszerű szórványkollégiumok várják a diákokat minden szórványközösségben. A kulturális élet minden területen működik, a hagyományápolás és a nyelvművelés mindenhol jelen van. Azonban a demográfiai folyamatok hatásának csökkentése érdekében tovább kell lépnünk, a gazdasági élet terén is a szórványközösségek mellé kell állnunk” – fogalmazott Molnár Zsolt, majd hozzátette: nem várhatjuk el a fiataloktól, bárhol is élnének, hogy hátat fordítsanak a globalizált világ lehetőségeinek, ha nem tudunk nekik megélhetési alternatívákat biztosítani a szülőföldön.

A beszélgetés során a képviselő bemutatta azokat a népszámlálási adatokat, amelyek szerint a szórványközösségeket a népességhanyatlás mellett a kárpát-medencei belső migráció is sújtja, ám kiemelte, hogy a tendenciák megfordíthatóak, amennyiben összehangolt fellépést sikerül kialakítani a szórványközösségek megmentése érdekében. „Éppen ezért veszélyesek azok a kezdeményezések, amelyek a szórványközösségek fiataljainak elcsábítását tűzték ki célul” – hangsúlyozta Molnár Zsolt.

Habár az oktatási rendszernek a mindenkori oktatási törvény előírásainak kell megfelelnie, ügyes szervezőmunka által sikerül megszilárdítanunk szórványkollégiumainkat. Naponta hallunk híreket a szórványban szervezett kulturális és hagyományápoló rendezvényekről. Hatékony rendszert alakítottunk ki, amely gondoskodik a magyar identitás megtartásáról, ám tovább kell lépnünk és a kor elvárásainak megfelelően meg kell nyitnunk a gazdasági fejezetet. A szórványt csak akkor lehet megmenteni, ha gazdaságilag fenntarthatóvá tudjuk tenni” – zárta mondanivalóját Molnár Zsolt.