Molnár Zsolt: európai uniós ellenőrzés kell a kisebbségvédelem terén

2015.07.10. | Kisebbségvédelem , Külkapcsolatok

Molnár Zsolt: európai uniós ellenőrzés kell a kisebbségvédelem terén

„A tagállamok csatlakozása után az Európai Unió nem ellenőrzi már azt a módot, ahogyan a tagállamok gyakorlatba ültetik a csatlakozási folyamat során vállalt kisebbségvédelmi szabályozásokat, ezért sok országban megtorpanást vagy akár visszalépést is észlelünk ezen a téren” – nyilatkozta Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője pénteken a Konrad Adenauer Alapítvány (KAS), a Német Demokrata Fórum és a román külügyminisztérium által Nemzeti kisebbségek Európában – kihívások és távlatok címmel megszervezett konferencián, amelyre július 8–10. között került sor Temesváron.

A képviselő előadásában bemutatta azt a folyamatot, ahogyan az Európai Unióhoz csatlakozni vágyó országok külső nyomásra kialakították kisebbségvédelmi rendszereiket, majd számba vette a csatlakozás utáni időszakban észlelt fejleményeket. „A szlovák nyelvtörvény és a romániai kisebbségi oktatási problémák szemléletes példái annak a folyamatnak, amely által egyes tagállamok jóformán semmibe veszik saját vállalásaikat és az európai folyamatokkal szembefordulva kisebbségellenes lépéseket tesznek” – mondta Molnár Zsolt, majd hozzátette: ha az Európai Unió az új tagállamok csatlakozása előtt fontosnak tartja a kisebbségi jogok védelmét, ki kell dolgoznia azokat az ellenőrző mechanizmusokat, amelyek által biztosítani tudja azok betartását a csatlakozás után is.

„Romániában folyamatosan azt halljuk a különféle állami intézmények vezetőitől, hogy példaértékű kisebbségvédelmi szabályozás van az országban, ám mindeközben naponta tapasztaljuk, hogy nem alkalmazzák a nyelvi jogokat, nem élhetünk oktatási jogainkkal. A példaértékűnek mondott jogi szabályozás csak akkor lenne teljes, ha példaértékű alkalmazása is lenne” – értékelte Molnár Zsolt a jelenlegi romániai helyzetet, ám kiemelte, hogy a szabályozások terén is lenne javítanivaló, hisz az RMDSZ által kezdeményezett kisebbségi törvényt, amely létrehozná a kulturális autonómiát, tíz éve nem sikerült elfogadtatni a hazai politikummal. A képviselő arról is említést tett, hogy Románia több olyan jelentés benyújtását is elhalasztotta, amelyek elkészítésére nemzetközi kisebbségvédelmi egyezmények kötelezik. „Ma minden tízedik európai állampolgár egy nemzeti kisebbségi közösség tagja. Az EU nem engedheti meg magának, hogy lakosai egytizedének jogait a tagállamok jóindulatára bízza, saját ellenőrzési mechanizmust kell bevezessen ezen a téren” – zárta mondanivalóját Molnár Zsolt.