Molnár Zsolt: hivatalos ünnep lehet a Bánság Napja (AUDIÓ)

2015.12.15. | Képviselőház , Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Molnár Zsolt: hivatalos ünnep lehet a Bánság Napja (AUDIÓ)

A Bánság sajátos jellemzőkkel és történelmi hagyománnyal rendelkező régió, így fontosnak tartottam, hogy Románia és lakossága jobban odafigyeljen térségünkre az által, hogy a Bánság értékeinek felmutatására hivatalos ünnepnapot szánunk. A ma iktatott törvénytervezetben foglaltak értelmében jövőtől július 21-én hivatalos ünnep lehet a Bánság Napja” – nyilatkozta Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője december 15-én, kedden.

Széleskörű összefogás alakult ki a bánsági képviselők és szenátorok körében e kérdéssel kapcsolatosan.  Párthovatartozástól függetlenül mindannyian kézjegyükkel támogatták a kezdeményezést. Meggyőződésem, hogy ez a kezdeti összefogás, amelyet a szocialista, a liberális és a kisebbségi képviselők és szenátorok támogatása jelent, a törvény elfogadása esetében is aktuális lesz” – mutatott rá Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei képviselője.

A törvény július 21-ét, az 1718-as pozsareváci béke évfordulóját javasolja a Bánság Napjának, hiszen a kezdeményezők szerint ez az a pillanat, amikor a Bánság újból az európai régiók mellé sorakozott fel a török uralmat követően. A törvénykezdeményezés indoklásában arról is szó esik, hogy ez a dátum határozta meg a régió mai jellemzőit, hiszen e pillanattól kezdődött a modern, európai értékeket hordozó Bánság infrastrukturális és multikulturális fejlődése.

Hanganyag:


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.