Molnár Zsolt: kiszámítható finanszírozást akarunk a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek számára

2016.04.07. | Szociális

Fotó:Banga Előd-Ernő

Romániának nemcsak nyilatkozatok szintjén kell elismernie a szociális téren tevékenykedő civil szervezetek munkásságát, hanem konkrét, hosszú távú stratégiát kell kidolgoznia, amely által megteremti a biztonságos, gazdasági és morális környezetet arra, hogy ezen szervezetek problémamentesen végezzék azt, amire vállalkoztak, hiszen sok esetben magát az államot tehermentesítik kötelezettségei alól. Az RMDSZ az erdélyi magyar szociális szolgáltatásokat nyújtó civilekkel való konzultálást követően, a Szövetségi Képviselők Tanácsának februári ülésén egy olyan határozatot fogadott el, amely az e területen tevékenykedő civilek helyzetének javítását és támogatását célozza. E téren konkrét lépéseket is tettünk már, több törvénytervezetet iktattunk a szociális szolgáltatások rendszerének javítása érdekében” – fogalmazott Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője csütörtökön, április 7-én a Civil Szféra Fejlesztéséért Alapítvány (FDSC) által szervezett konferencián, Bukarestben.

Az elérhető szociális szolgáltatásokról szóló közpolitikák – Hidat építünk a szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek között címet viselő eseményen jelen volt a munka- és szociális ügyekért felelős minisztérium képviselője, számos kormányzati, civil képviselő, valamint politikusok is részt vettek.

Molnár Zsolt beszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy a szociális rendszerre vonatkozó hatályban lévő törvények mielőbbi módosításra szorulnak, hiszen nem garantálják a privát szociális ellátó rendszer fenntarthatóságát. „Nekünk az a feladatunk most, hogy a szociális téren hatályos, de egymásnak ellentmondó törvényeket mielőbb módosítsuk. Azon kell dolgoznunk jelenleg, hogy a meglévő ellentmondásokat kiiktassuk, és konkrét módosításokat fogalmazzunk meg annak érdekében, hogy csökkenjen a szociális tevékenységeket folytató civilektől elvárt adminisztratív munka, amely ellehetetleníti ezen szervezetek tevékenységét. Romániának ugyanakkor szüksége van egy átfogó Szociális Törvénykönyvre, amely tartalmazza azokat az állami garanciákat, amelyek a rendszer biztonságos működését és a finanszírozás kiszámíthatóságát szavatolják” – ismertette a Temes megyei képviselő, majd elmondta, hogy a politikai és kormányzati stratégiák első sorban a civilek elvárásaira kell hogy alapozzanak, és ez csakis akkor lehetséges, ha minél több konzultációt folytatnak egymással, és közös erővel kivitelezik a kéréseket. E téren Molnár megemlítette, hogy a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek javaslatai alapján az RMDSZ törvénymódosítást nyújtott be a civil szervezetek magánfinanszírozásának, az adományok mértékének növelése érdekében, és szintén e párbeszéd folytán alakult ki az a javaslat is, amely feloldaná a gyermekotthonok körüli gondokat is.