Molnár Zsolt: közösségeink szociális biztonsága a jövőnk alapfeltétele

2016.05.11. | Temes

Molnár Zsolt: közösségeink szociális biztonsága a jövőnk alapfeltétele

A szociális ellátáshoz való jog tiszteletben tartása és a szociális szolgáltatások magas színvonalú biztosítása alapvető feltétele a modern demokratikus államok működésének. Azt látjuk viszont, hogy ezen a téren évről évre visszaesés tapasztalható Romániában. Ezen a helyzeten a finanszírozási rendszer újragondolásával, a szakterületen belüli törvényi előírások és alkalmazási eljárások összehangolásával tudunk segíteni” – nyilatkozta Molnár Zsolt parlamenti képviselő, az RMDSZ temesvári polgármesterjelöltje május 11-én, szerdán Szebenben, az Erdélyi Szociális Civil Szervezetek Föderációjának Fenntarthatóság és minőségbiztosítás a szociális szolgáltatások terén Erdélyben című konferenciáján.

A képviselő átfogó bemutatót tartott az Európai Unió tagállamaiban, a szociális ellátás terén működő szabályozásokról és gyakorlatokról, kiemelve a finanszírozási rendszerek sajátosságait. „Romániában elavult a támogatási rendszer és számos bürokratikus akadály nehezíti a szociális szolgáltatások működését. Ez hatványozottan igaz a szociális szolgáltatásokat biztosító civil szervezetek esetében, amelyeket néha mostohagyerekként kezel a közigazgatási rendszer. Túl kell lépnünk a merev, központosított, akadékoskodó mentalitáson, és utat kell nyitnunk a szociális szolgáltatások kiszámítható finanszírozásának irányába, mert közösségeink szociális biztonsága a jövőnk alapfeltétele” – mondta a konferencián Molnár.

Emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ az egyetlen parlamenti alakulat, amely elkötelezte magát a szociális szolgáltatásokat biztosító civil szervezetek támogatása mellett. „Ezt a munkát nem ma kezdtük, helyi szinten évtizedek óta együttműködünk a civilekkel. Az idei év fejleményei ugyanakkor arra ösztönöztek, hogy a civilekkel folytatott konstruktív párbeszéd keretében törvényi szintű módosításokat kezdeményezzünk, amelyek a rendszerben tevékenykedők észrevételein alapszanak és a konkrét problémák kiigazítását hivatottak megvalósítani” – mondta a képviselő. Molnár Zsolt hozzátette: e téren az RMDSZ eddig törvénykezdeményezést iktatott a gyerekmenhelyek jogi besorolása problémáinak megoldására, a civil szervezetek privát finanszírozásának emelése érdekében, a szociális rendszer finanszírozásának alapkövét jelentő költségegységek aktualizálásának rendszeressé tételéért, valamint a szociális szolgáltatásokat biztosító profitorientált vállalkozásoknak az állami finanszírozási rendszerről való leválasztásáért. E témák mind a civil szervezetek észrevételei által kerültek napirendre és az RMDSZ parlamenti csoportjának kezdeményezésére indultak be a törvénymódosítási folyamatok.