Mosolygó Karácsonyt! – Országszerte több száz programot szervez az RMDSZ Nőszervezete

2013.12.04. | RMDSZ Nőszervezet

Az RMDSZ Nőszervezete, szerdán, december 4-én sajtóbeszélgetés keretén belül ismertette a szervezet elkövetkező időszakra ütemezett tevékenységét a kolozsvári média képviselőivel, beszámolva az elmúlt hétvégén megszervezett vezető és kommunikációs képzés tapasztalatairól.

„Az RMDSZ Nőszervezetének egyik legnagyobb előnye az empátia, amellyel a Szövetséget mi gazdagítani tudjuk. Ennek jegyében a Nőszervezet első nagy programjaként a következő hetekben, Mosolygó Karácsonyt! címszó alatt egy olyan országos rendezvénysorozatot szervezünk meg, melynek célja, hogy olyan gyerekeken, családokon, idős személyeken segítsünk, akiknek szüksége van erre, az ünnepek előtti időszakban azokra figyeljünk oda, akik megérdemlik ezt. Az országos programba 188 helyi szervezetünk kapcsolódik be, melyek maguk döntötték el, hogy a több típusú rendezvény közül mely által szeretnének hozzájárulni a helyi közösségek életéhez. A legnagyobb népszerűségnek a cipős-doboznyi szeretet program örvend, mely révén az egyházakkal közösen több ezer ajándékcsomagot fogunk szétosztani országszerte, de ugyanakkor számos településen ünnepi csere-bere akcióra, gyerek-játszóházra, adventi koszorú-készítésre és sok más érdekes és hasznos tevékenységre sor fog kerülni” – ismertette Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének Közép-Erdélyért felelős alelnöke.

Fehér Kardos Gabriella, egyházakért és civil szervezetekért felelős alelnök elmondta: „A rendezvénysorozat keretén belül fontosnak tartottuk az egyházakkal való kapcsolatfelvételt, annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a már létező programjaikhoz és közös erővel újakat tudjunk létrehozni. Így nagy örömünkre szolgál, hogy a Mosolygó Karácsonyt!  program mind a négy történelmi egyház támogatását elnyerte és ezekkel partnerségben valósul meg”. A továbbiakban Takács Aranka az ifjúságnak a programban való szerepéről számolt be, hangsúlyozva a fiatalok aktív és lelkes bekapcsolódását a helyi szervezetek munkájába.

Horváth Anna, önkormányzatokért felelős alelnök meglátásában ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy összhangban a Nőszervezet megfogalmazott célkitűzéseivel, olyan új tevékenységek valósuljanak meg, amelyekre eddig a Szövetség keretén belül nem volt kapacitás: „Konkrét példákkal élve elmondhatjuk, hogy van néhány olyan Kárpátokon túli megye, ahol eddig még nem volt ilyen jellegű tevékenység és a közösség irányából érkező jelzések azt mutatják, hogy igény van rá. Éppen ezért, fokozottan koncentrálunk arra, hogy ott ahol vannak létező programok, ott partnerségeket alakítsunk ki, ahol pedig nincsenek, ott újakat hozzunk létre, és az által, hogy törekvéseinket elfogadják a civil szervezetek és egyházak, egy új színt, új lendületet vigyünk a Szövetség társadalomszervezési munkájába”.

A beszélgetés folytatásában Nagy Emese, az RMDSZ Nőszervezet ügyvezető elnöke a hétvégén, Tordaszentlászlón megszervezett képzésről számolt be: „Első alkalommal került sor országos szintű vezető képzésre a nők számára, nemzetközi szakemberek bevonásával, az IRI (Nemzetközi Republikánus Intézet) közreműködésével, melyet a felmérésekből kitűnő reális igények mentén szerveztünk meg (az RMDSZ-ben dolgozó nők 85%-a kérte ezt a fajta képzést). A rendezvényen 40 nő vett részt, 20 szervezet részéről, akik a két nap leforgása alatt a nyilvános beszéd és megjelenés, a belső kommunikáció, a médiával való kapcsolat-tartás, valamint az adományszervezés témaköreiben hallhattak hasznos tanácsokat.” Az ügyvezető elnök ugyanakkor kiemelte, hogy a politikai életben szerepet vállaló, illetve a közösségszervező nők képzésére a jövőben is hangsúlyt fognak fektetni, legalább éves rendszerességgel megszervezve különböző tematikájú országos vagy regionális szintű képzéseket, annak érdekében, hogy az aktív, tenni akaró nők döntéshozó testületekben való részvételét ezzel is elősegítsék.