2016.01.08. | Kolozsvár , Műemlékvédelem

Sajnálattal értesültem arról, hogy néhány napos külföldi tartózkodásom ideje alatt, Kolozsvár belvárosában megfelelő szakfelügyelet nélkül távolítják el a meglazult épületrészeket a közveszélyesnek minősített épületekről. Mivel úgy tűnik, hogy a hatóságok által balesetveszélyesnek minősített épületek omlásveszélyt jelentő elemeinek eltávolításában a Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság szakértői nem teljesítették az erre vonatkozó törvényes kötelezettségüket, szükségesnek látom az örökségvédelmi civil szervezetek és szakértők segítségét kérni a beavatkozási munkálatok felügyeletébe.

Miután Kolozsvár belvárosában az elmúlt időben több alkalommal is balesetveszélyt okoztak a leromlott állapotú ingatlanokról hulló vakolatdarabok és díszítőelemek, fontos szem előtt tartanunk a járókelők biztonságát szavatoló munkálatok elengedhetetlen mivoltát. Ugyanakkor, hangsúlyozni kívánom, hogy a Kolozs Megyei Művelődési Igazgatóság sürgősségi engedélyével és felügyeletével zajló munkálatokon, ahogy azt a mai felfüggesztést elrendelő miniszteri rendelet is tükrözi, annak szakértői nem tettek eleget sem a Területi Műemlékvédelmi Bizottságot tájékoztató, sem az épített örökség védelmére vonatkozó törvényes kötelezettségüknek. Éppen ezért, a szaktárca ez irányú javaslatát is figyelembe véve, a civil és szakmai szervezetek szélesebb körű bevonását indítványozom a balesetek megelőzését célzó akcióba, amely által biztosítható az érintett épületek utólagos restaurálása, az eltávolított faldíszek eredeti helyükre való visszahelyezése. Hasonlóképpen, a jövő hét elejére tanácskozást kezdeményezek mindazon törvénymódosítási javaslatok összegzése céljából, amelyek hozzájárulhatnak az ügyben megszólaló valamennyi szakértő által elismert törvénykezési hiányosságok kiküszöböléséhez, illetve amelyek a jelenlegihez hasonló állapotok megelőzését szolgáló, hatékony eszközöket biztosítanak az önkormányzatok számára.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere

2016. január 7.