Multikulturalitás újságírószemmel – az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának rendezvénye

2014.06.18. | Kisebbségvédelem , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Multikulturalitás újságírószemmel – az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának rendezvénye

Június 18-án, szerdán kezdődött Dobrudzsában az a kisebbségek megismerését célzó, Sokszínűség és kulturális örökség a sajtó szemszögéből című rendezvény, amelyet az Európai Unió Duna-stratégiája keretében valósít meg az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala.

Az intézmény vezetője, Laczikó Enikő RMDSZ-es államtitkár a kezdeményezés kapcsán kifejtette: fontosnak tartja, hogy újságírók bevonásával ismertessék meg a Duna mentén élő kisebbségek hétköznapjait. „A hivatal ennek a többnemzetiségű vidéknek a történelmét, kulturális értékeit és valós társadalmi körülményeit szeretné bemutatni, a résztvevő újságírók beszámolói alapján pedig széles körben a közvélemény elé szeretnénk tárni az eddig kevésbé ismert értékeket, de a megoldásra váró gondokat is” – jelentette ki a Szövetség államtitkára.

 

Az ötnapos rendezvényen az újságírók mellett több terület szakemberei is részt vesznek a tapasztalatgyűjtő tanulmányúton – történészek, régészek, antropológusok, néprajzkutatók és a  helyi előjárók is ellátogatnak Tulcea megye több településére. Az útvonal Slava Cercheză, Babadag, Tulcea, Greci, Măcin, Murighiol, Dunavăţ, Crişan, C.A. Rosetti – Letea és Sulina településeket foglalja magába.

 

A dobrudzsai tanulmányút csupán egy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala kezdeményezte program rendezvényei közül, amely a tulcea-i EU Divers Egyesülettel partnerségben jött létre. A továbbiakban is terveznek hasonló eseményeket (szakmai és kutatói látogatásokat, információs csereakciókat), amelyek célja a kulturális örökség népszerűsítése, a nyelvi sokszínűség bemutatása és a kultúrák közötti párbeszédet elősegítése a Duna térségében.

 

A 2011-ben uniós szinten elfogadott, tizennégy Duna-menti országot felölelő Duna-stratégia célja, hogy legkevesebb 10 éven belül válaszokat találjon a partnerországok közös kihívásaira, együttműködés jöjjön létre az államok között a különböző politikák mentén és a közös kezdeményezéseik révén a Duna Európa egyik, folyamatosan fejlődő térségévé váljon.

 

Hanganyag:
Laczikó Enikő államtitkár asszony nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.