Művészettel lehet hidat építeni nemzetek és országok között

2014.05.17. | Fehér megye , európai parlamenti választások

Művészettel lehet hidat építeni nemzetek és országok között

"Egy évvel ezelőtt büszkén hívtam képviselőtársaimat az Európai Parlamentben egy strasbourgi kiállításra, majd magyaráztam nekik, hogy Nagyenyedről van szó, amelynek neve románul Aiud, németül Strassburg am Mieresch és Erdély – Transilvania – Siebenbürgen egyik nagy múltú városa” – idézte fel tavaly márciusi nagysikerű brüsszeli kiállítását az Inter-Art Alapítványnak Winkler Gyula péntek délután Nagyenyeden, ahol megnyitotta a Szabadság és művészet határok nélkül című kortárs művészeti kiállítást, amelynek anyagát a brüsszeli közönség is látta.

"Élmény ezt a kiállítást itt Nagyenyeden is megtekinteni, mint ahogy Brüsszelben is szeretettel vezettem körbe képviselőtársaimat, hiszen munkámnak fontos része megmutatni Erdély értékeit és sokszínűségét. Ez a kiállítás jó alkalom volt arra, hogy eszébe juttassuk Európának, hogy Erdély nemcsak deklaratív módon sokszínű, soknyelvű, soknemzetiségű, hanem a transzilván jellegzetességek a mindennapok gyakorlatában is megmutatkoznak. Ez a kiállítás a kortárs képzőművészet nyelvén épít hidat nemzetek és országok között" – fogalmazott Winkler Gyula.

A kiállítást Balog István, az Inter-Art Alapítvány elnöke és Ioan Hădărig költő, az Inter-Art Alapítvány ügyvezető igazgatója méltatta, kiemelve a Winkler Gyulával folytatott együttműködés eredményeit.

A Szabadság és művészet határok nélkül című tárlat a képzőművészet, költészet és zene hármasára épült. A kiállítás ötvenkét országból származó nyolcvankét képzőművész alkotását összesíti. Tizenhat, öt országból származó, tizenhat év alatti fiatal művész munkáját is tartalmazza, amelyek az évek folyamán a nagyenyedi alapítvány nemzetközi alkotótáborában születtek. A tárlat az ENSZ New York-i székháza, Bécs, Vichy és Rabat után Brüsszelt is megjárta, méltó hírnöke az Inter-Art Alapítvány keretében zajló, a kortárs művészet népszerűsítéséért folytatott munkának.

A megnyitót követően a dr. Szász Pál Közösségi Házban üzletember találkozón vett részt Winkler Gyula, a megbeszélésen jelen volt Ladányi Árpád, az RMDSZ Fehér megyei elnöke és Lőrincz Helga, Fehér megyei kisebbségi tanfelügyelő. Winkler Gyula szombaton Hunyad megyében kampányol, délután pedig a karaván Szászmedgyesen folytatja körútját.