Nagyenyedi Magyar Kulturális Napok - Ötödik alkalommal került sor a Nagyenyedi Magyar Kulturális Napokra

2012.11.12. | Hagyományok , Fehér megye , Parlamenti választások

A háromnapos rendezvénysorozat November 9-én, pénteken kezdődött, amikor egy rendkívüli Áprily-esten a névadó költőre emlékeztünk. A rendezvényen Áprily Lajos életét és munkásságát Király László és Józsa Miklós, nyugalmazott magyartanárok méltatták.

Áprily Lajos emléke előtt, születésének 125. és halálának 45. évfordulója alkalmából Jancsó Miklós és Rekita Rozália, kolozsvári színművészek a "Magasra száll az ember dallama" című vers-összeállítással tisztelegtek.

November 10-én, szombaton került sor Lőrincrévén, a református gyülekezeti teremben a lőrincrévei születésű Karsai Zsigmond, néptáncos, népdalénekes, festőművész emlékkiállításának megnyitására. Megnyitó beszédet mondott Dr. Juhász Tamás, egyetemi tanár és Király László nyugalmazott magyar tanár. A megnyitón résztvett a festő özvegye is.

Este Nagyenyeden, a LUK étteremben fergeteges szüreti bálban a Kéknefelejcs együttes muzsikált. Fellépett a felvinci néptánc együttes. A rendezvényen Kelemen Hunor felhívta a jelenlévők figyelmét a parlamenti választások kiemelt fontosságára, arra, hogy a jövőben a magyarság számára létfontosságú döntéseket kell majd elfogadtatni a román parlamenttel, mint az alkotmánymódosítás és a régióátszervezés, amihez fontos, hogy a romániai magyarságnak erős magyar képviselete legyen.

A rendezvényen bemutatásra kerültek a választáson induló Fehér megyei RMDSZ jelöltjeit is.

1.)    Tóth Csaba Kálmán, az 1-es számú egyéni választókerület képviselő jelöltje.
1952. június 2-án a Kovászna megyei Nyújtódon született.
Tanulmányait a Csombordi Mezőgazdasági Líceum, borászati szakán végezte, majd a Gyulafehérvári Egyetemen végezte.
A Gyulafehérvári RMDSZ elnöke.
Jelenleg a Gyulafehárvári Római-Katolikus Érsekség gazdatisztje
Családi állapota: nős, két gyereke és 2 unokája van.

2.)    Szabó Dániel, a 2-es számú egyéni választókerület képviselő jelöltje.
1983. május 22-én született, Magyarlapádon.
Tanulmányait a Bethlen Gábor Kollégiumban, és Kolozsváron Bábes-Bolyai Egyetem testnevelés és sportszakán végezte.

A MIÉRT országos elnökség tagja, Fehér Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke, Magyarlapádi Ifjúsági szervezet elnöke.
Jelenleg Torockón és Magyarlapádon tanít.
Családi állapota: nős, 1 gyerek apukája.

3.)    Kováts Krisztián, a 3-as számú egyéni választókerület képviselő jelöltje.
1964. július 31-én született Lipován.
Tanulmányait a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban kezdte, majd 3 felsőfokú oklevelet szerez: a Kolozsvári Babes-Bolyai egyetemen matematika tanári, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem erdő- és vadgazdálkodási szakán mérnöki, majd Gyulafehérváron a jogi oklevelet szerez.
Jelenleg az Állami Birtokok Ügynöksége - Fehér Megyei Területi Kirendeltségének igazgatója és a Fehér Megyei RMDSZ elnöke.
Családi állapota: nős, 2 gyerek apja.

4.)    Kerekes György, a 4-es számú egyéni választókerület képviselő jelöltje.
1974. november 19-én született Nagyenyeden.
Tanulmányait, a Bethlen Gábor Kollégiumban érettségizett, majd a Temesvári Közgazdasági Egyetemen szerez diplomát.
Jelenleg a nagyenyedi polgármester tanácsosa.
Családi állapota: nős, 2 ikergyerek apukája.

5.)    Szűcs Attila, az 5-ös számú egyéni választókerület képviselő jelöltje.
1975. szeptember 28-án született Topánfanván
Tanulmányait az abrudbányai HCC elméleti középiskolában végezte, majd Aradon az ékszerész mesterséget sajátította el.
Jelenleg az Abrudbányai Magyar Kulturális Egyesület idegenvezetője, nemzetközi turisztikai ügynök.
Családi állapota: nős, 1 gyerek apukája.

6.)    Kopentz Lóránd-Márton, az 1-es számú egyéni választókerület szenátor jelöltje.
1976. augusztus 27-én született Kolozsváron
Tanulmányait az Aranyosbányai elméleti középiskolában kezdte, majd Aradon szerez orvosi diplomát. Alig egy év után úgy érzi, hogy átvehetné édesanyja gyógyszertárát és a Nagyváradi Egyetem Orvostudományi és Gyógyszerészeti Karán végez, ezúttal gyógyszerész szakosítással.
Jelenleg a SC Elisan Srl. gyógyszertár adminisztrátora és egyetlen részvényese és az Abrudbányai RMDSZ elnöke.
Családi állapota: nős, 2 gyerek apukája.

7.)    Pálosy János, a 2-es számú egyéni választókerület képviselő jelöltje.
1957. június 21-én született, Marosvásárhelyen.
Tanulmányait Marosújváron, Marosvásárhelyenvégzi, majd a Brassói Műszaki Egyetem Gépészeti szakán gépjármű gépész mérnöki oklevelet szerez.
Jelenleg Marosvásárhelyen a ROMBELT KFT – technikai igazgatója és a Marosújvári RMDSZ elnöke.
Családi állapota nős, 1 gyereke van.

November 11-én, vasárnap a Marosgombási Nap református istentisztelettel kezdődött a marosgombási református templomban. Az igét Sikó Levente helybeli református lelkipásztor hirdette. A jelenlévőket Kováts Krisztián megyei RMDSZ elnök is köszöntötte, és felhívta a parlamenti választásokon való résztvétel fontosságára.
Az istentisztelet után fellépett a Bethlen Gábor Kollégium "Collegium Gabrielense" együttesének zenekara, Kelemen Ferenc irányításával.

Ez alkalommal leleplezésre került Székely Mihály, a falu neves festőművészének emléktáblája. Méltató beszédet mondott Dr. Csávossy György író, majd az emléktáblát megkoszorúzták.
Délután életmű kiállítás volt Székely Mihály születésének 100. és halálának 10. évfordulója alkalmából. Megnyitó beszédet mondott Pópa Tibor nagyenyedi református lelkész. Tanári pályáját méltatta Józsa Miklós, volt pályatárs.
A rendezvényen résztvettek a neves festő leszármazottjai.