Nagysármáson jártak az RMDSZ Maros megyei jelöltjei – meg kell állítanunk a fiatalok elvándorlását

2016.11.29. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nagysármáson jártak az RMDSZ Maros megyei jelöltjei – meg kell állítanunk a fiatalok elvándorlását

A fiatal szakemberekre itthon van szükség. A kivándorlás visszafordítására kell törekednünk és az új nemzedék számára tervezhető jövőt kell teremtenünk” – jegyezte meg Császár Károly, az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje, aki jelölttársával, Novák Csaba Zoltánnal Nagysármásra látogatott.

A jelenlevők elmondása szerint a pedagógusok hivatásának gyakorlását megnehezítik azok az ügyintézési feladatok, amelyek pillanatnyilag rájuk hárulnak, és amelyeket feltétlen le kellene egyszerűsíteni. Az ingázás nemcsak a diákok, de a tanárok számára is problémát jelent. Előfordult, hogy nem volt autóbusz, amivel el tudtak volna jutni az iskolához. Novák Csaba Zoltán elmondta, hogy megtesz mindent annak érdekében, hogy azok az ingázó tanárok, akik más településen jutnak tanári álláshoz, lakástámogatásra pályázhassanak, amennyiben egy héten legalább három napot kell az adott településen dolgozniuk.

Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje emellett szükségesnek tartja, hogy a 16 személyes iskolásbuszokat 32 vagy 46 személyes iskolabuszokra cseréljék le, majd hozzátette: „közösségünk jövője a magyar nyelvű oktatás minőségétől függ. Ahhoz, hogy a fiataljaink versenyképes tudást tudjanak elsajátítani, szükség van egy sajátos tanterv bevezetésére a nemzeti kisebbségek számára” – hangsúlyozta Novák.

A helyi polgármester ismertette, hogy ez idáig, 2016-ban három magyar gyermek született, öt román és tizenkilenc roma. Erre válaszolva Császár Károly, az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje elmondta: „tekintettel ezekre az adatokra, nekünk az a felelősségünk, hogy minden feltételt megteremtsünk gyerekeink biztos megélhetésére és boldogulására szülőföldünkön. Ezért nagyobb gondot kell fordítanunk a gyermeket vállaló fiatalok anyagi és társadalmi megbecsülésére, támogatására. Megfelelő életkörülményeket kell biztosítani a fiatalok számára, így nagyobb eséllyel itthon vállalnak jövőt” – mondta Császár Károly szenátorjelölt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.