Nagyszabású eseménysorozattal ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját az RMDSZ (AUDIÓ)

2015.01.13. | RMDSZ

Fotó: Banga Előd - Ernő

Fennállásának 25 éves évfordulóját nagyszabású programsorozattal ünnepli meg az RMDSZ. Ez az évforduló nemcsak a Szövetségről szól, a magyar közösség demokratikus ébredésének ünnepe is egyben – fogalmazott ma, 2015. január 13-án Kovács Péter főtitkár. „2015-ben együtt ünnepel a magyarság, együtt emlékezünk arra, honnan indultunk, de azokra az eredményekre is, amelyeket közösen értünk el. Ez az év egyben alkalmat ad arra, hogy a múltba nézés mellett előre is tekintsünk és megerősítsük választott értékeink melletti elkötelezettségünket. Ugyanakkor figyelmeztet is: nem volt még olyan régen az, amikor félnünk kellett”– emelte ki a főtitkár.

Kovács Péter beszámolója szerint az eseménysorozat január 31-én, nagyszabású gálaesttel indul Kolozsváron, ahol az RMDSZ jogi bejegyzésének évfordulója, és a magyar kultúra napjának apropóján ünnepi előadás és az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúra Díj átadása szerepel műsoron, valamint első alkalommal Életmű-díj kiosztására is sor kerül.

Visszatekintő dokumentumfilmmel, interaktív, tematikus honlappal, a 25 év meghatározó dokumentumainak összesített tárával, gyermekrajz és esszé-pályázatokkal és versenyfelhívással készülünk ebben az évben. Múltidéző iskolai történelemórákat, konferencia-sorozatot és több témakörben is kiállításokat szervezünk, amely során az érdeklődők nyomon követhetik, hogy egy-egy erdélyi nagyvárosban mi történt a forradalom napjától az első szabad választásokig, melyek voltak a kommunizmus emblematikus retro-tárgyai, hogyan telt a szekusok egy napja, milyen volt az élet ‘89 előtt”– sorolta a Szövetség évfordulós programkínálatát a főtitkár.

A Szövetség eseménysorozatának egyik fontos mozzanata a február 26-án, Marosvásárhelyen sorra kerülő nemzetközi kisebbségvédelmi konferencia, amelynek témája a román–magyar együttélési keret kidolgozása, a román gyakorlat, a nemzetközi jogkeret és Európa pozitív példái.

A 25 éves évforduló sajátos helyzetet jelent. A többség megélte a kezdetet, de sokak számára ez már csak mások – szülők, tanárok, idősebb kollégák – elbeszéléseiben létező közvetett tapasztalat. Eseménysorozatunk akkor lesz sikeres, ha a 25 év emblematikus szereplőinek bevonása mellett, meg tudjuk szólítani azt a fiatal generációt is, akik a rendszerváltás után születtek” – hangsúlyozta a Főtitkárság vezetője, akinek meggyőződése szerint egy sikeres megemlékezés erősíti az erdélyi magyar közösség identitását is.

A többhónapos rendezvénysorozat kiegészül a Szövetség megyei és területi szervezeteinek programjaival.

Hanganyag:
Kovács Péter nyilatkozata