Nagyvárad Románia Zöld Fővárosa

2012.03.07. | Környezetvédelem , Nagyvárad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium valamint a Tuborg cég Zöld Ernyő társadalmi felelősségvállalási kampányának zsűrije 2001-re Nagyváradnak ítélte oda a Zöld Főváros címet.

Az önkormányzatoknak és helyi közösségeknek egyaránt szóló környezettudatosságra nevelő kampányt a minisztérium és a Tuborg cég legelőször 2010-ben rendezte meg. Akkor a Zöld Főváros címért Romániai municípiumai versenyeztek. A döntőbe jutott 10 municípium közül 2010-ben Brassó és Sepsiszentgyörgy bizonyultak a legkörnyezetkímélőbbeknek.

2011-ben a szervezők három kategória keretén belül osztottak díjakat. Az 50 ezer lakos alatti városok közül Sinaia, az 50 és 199 ezer lakos közötti városok közül Botoșani, a 200 ezer lakos feletti városok közül pedig Nagyvárad bizonyult a leginkább környezetbarátnak.  Az esemény gáláján a díjakat az önkormányzatok képviselőinek Borbély László miniszter adta át.

A 2011. május 25 – december 20 közötti kampányban összesen 13, különböző környezetvédelmi tervet életbe ültető város vett részt. Ahhoz, hogy a versenyben részt tudjanak venni, a városok, különböző környezetvédelemmel kapcsolatos intézkedésekről (üvegházhatású gázok csökkentése terén elért eredmények, zöld övezetek, levegőminőség, zaj, hulladékmenedzsment, vízfogyasztás, környezetvédelmi stratégia, szállítás) kellett adatokat szolgáljanak.

A környezetvédelmi szakemberekből álló zsűri értékelése szerint, a kampányban részt vevő városok közül Alexandria, Sinaia, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Botoșani, Suceava, Bistrița,Temesvár, Kolozsvár, Brăila, Bukarest 2-es körzete, Nagyvárad és Brassó értek el jó eredményeket.

A március 7-i, bukaresti díjátadón Nicolae Idu, az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője, a díjazott önkormányzatok valamint a Tuborg cég képviselői vettek részt.
 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.