Ne adóztassák a műemlék-épületeket – RMDSZ-es törvénykezdeményezés a műemlék-épületekre bevezetett adó eltörlésére

2016.02.16. | Műemlékvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ne adóztassák a műemlék-épületeket – RMDSZ-es törvénykezdeményezés a műemlék-épületekre bevezetett adó eltörlésére

Elfogadhatatlan az, hogy a Pénzügyi-törvénykönyv értelmében megadózzák a műemlék-épületeket az önkormányzatok. Az RMDSZ képviselőházi frakciója egy olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, amely megszüntetné a jelenlegi állapotot. Egy műemlék karbantartása nagy költségekkel jár, különböző engedélyek, sajátos eljárások mentén lehet felújítani, rendben tartani. Ezen épületek tulajdonosainak megadóztatása több kárt okoz, mint hasznot, éppen ezért mielőbb meg kell szüntetnünk az adókötelezettségeiket” – fogalmazott Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője. 

A Szövetség törvényhozója elmondta, hogy azon műemlék-épületek, amelyekben nem folytatnak kereskedelmi tevékenységet, adókedvezményben részesültek ezidáig, azonban az újonnan megszavazott Pénzügyi-törvénykönyv hatályon kívül helyezte a műemlékvédelmi törvény cikkelyét, amely adómentességben részesítette ezen épületeket, ugyanakkor a helyi önkormányzatok hatáskörébe helyezte át a műemlékekre kiszabható adók elengedésének lehetőségét.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb helyen az önkormányzatok adóval illették a műemlék-épületek tulajdonosait, és nemcsak az épületet, hanem az épület alatti földterületet is. A ma iktatott törvénytervezetünkben sürgősségi eljárással kértük az adómentesség újbóli bevezetését a műemlék-épületekre, illetve az alattuk lévő földterületre egyaránt” – fogalmazott Márton Árpád, az RMDSZ alsóházi frakcióvezető-helyettese, a képviselőház kulturális bizottságának alelnöke.

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.