Ne államosítsák a földterületeket – törvénymódosító javaslatot nyújtott be Tánczos és Korodi

2016.09.15. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ne államosítsák a földterületeket – törvénymódosító javaslatot nyújtott be Tánczos és Korodi

A jogtalanul elvett földek visszaszolgáltatására vonatkozó, 2013-as évi 165-ös számú törvényen módosítana Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő. Az említett törvényben szerepelt többek között az a határidő, amely szerint 2016. január 1-ig meg kellett volna oldani a visszaigénylési kérelmeket és a birtokba helyezést, illetve ki kellett volna bocsájtani a birtokleveleket. Ezt a határidőt tolta ki tavaly decemberben a technokrata kormány 2017. január 1-re, többek között az RMDSZ felszólítására is. A törvényben az is szerepel, hogy a vissza nem szolgáltatott földterületek január 1. után az Országos Mezőgazdasági Földalapba kerülnek, amelyet az Állami Vagyonügynökség kezel majd.

A két RMDSZ-es politikus szerint a törvényben megadott határidő tisztességtelen, az újraállamosítás pedig veszélyes, ezért nyújtottak be szeptember 14-én módosító javaslatot.

„A javaslatot úgy fogalmaztuk meg, hogy ne kerüljenek veszélybe azok a földterületek, amelyeket a gazdák már évek óta használnak, de még nem kaptak rá birtoklevelet. Az elbirtoklás intézményének újragondolásával meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a birtoklevél nélkül használt területek tulajdonosaivá váljon az illető személy” – magyarázta Tánczos.

A határidőre vonatkozóan Korodi Attila elmondta: „2025-ös határidőt tűztünk ki. Ezt egyeztettük az Országos Kataszteri Hivatallal és a szaktárcával is, tehát ez egy szakemberek vállalt, reális határidő, nem pedig elrugaszkodott, mint a jelenlegi.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.