Ne az önkormányzatokat terhelje a felelősség

2016.10.06. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ne az önkormányzatokat terhelje a felelősség

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a Szövetség Bihar Megyei Szervezetének elnöke sajtótájékoztatón ismertette azt a törvénymódosító javaslatot, amellyel az 51-es számú, 2006-os törvényt kívánják módosítani, s amellyel az RMDSZ nem ért egyet. Románia európai uniós csatlakozása során kötelezte magát, hogy 2018-ig egy adott szintig kiépíti az ország víz és szennyvízhálózatát. Nyílvánvaló, hogy ezt a szintet és határidőt a kormány nem tudja betartani, ezért most egy olyan törvénymódosító javaslatot terjesztett elő, amely szerint a be nem tartott határidőkért a helyi önkormányzatok a felelősek. Több olyan eset is van, például a Bihar megyei Bihardiószegen, ahol kormányfinanszírozásból folyik az építkezés, amelyet ez év végéig kell kivitelezni, de a regionális fejlesztési miniszter egyik rendelete alapján, 2016 szeptember 23. után semmilyen költséget nem számolnak el. Így pont a kormány hibájából kerülnek veszélybe a fejlesztések.

Elfogadhatatlan a kormány hozzáállása, ahogyan a „mosom kezeimet” elv alapján a saját hibáját próbálja a helyi önkormányzatokra hárítani. Mi történik az olyan fejlesztési munkálatokkal, amelyek éppen kivitelezés alatt állnak, és amelyek költségeit már nem finanszírozza a kormány?” – tette fel a kérdést Cseke Attila képviselő, majd hozzátette: „az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a kormány ezen intézkedését, nem ért egyet azzal, hogy a kormány inkompetenciája miatt a helyi önkormányzatok szenvedjenek kárt és a helyi önkormányzatokat terhelje a felelősség a kormány által vállalt és be nem tartott határidőkért. Az RMDSZ nem fogja megszavazni ezt a törvénymódosító javaslatot, továbbá mindent el fogunk követni ennek megakadályozása érdekében” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

A képviselő még elmondta, hogy a Szociáldemokrata Párt benyújtott egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely a valuta alapú bankhitelesek megsegítésére vonatkozik, s amely a valuta alapú hitelt a szerződés megkötésének napján érvényben lévő árfolyam szerint számolná át és határozná meg a törlesztőrészleteket. Cseke Attila emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ ugyanebben a formában már 2013-ben beterjesztett egy törvényjavaslatot, amely a képviselőház pénzügyi bizottságában van.

Azt kérjük, hogy az RMDSZ által már 2013-ben beterjesztett törvényjavaslatot vegyék elő és tárgyalják újra azt, semmi szükség egy ugyanolyan tervezetre, amely már 3 éve létezik” – mondta a képviselő. 

 
 
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.