Ne büntessék az adóhatóságok az első ellenőrzés során a vállalkozókat – törvénytervezetet dolgozott ki az RMDSZ

2016.03.23. | Képviselőház

A román adóhatóságok által eddig használt elvet írná át, valamint a nyugati országokban már alkalmazott és jól bevált ügymenetet vezetné be az RMDSZ az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) ellenőrzései során. A ma iktatott törvénytervezetben azt kérjük, hogy az első ellenőrzést követően az adóhatóságok ne büntessenek, hanem egy olyan cselekvési tervet készítsenek, amely alapján az adott vállalkozó rendbe hozhatja az általa elkövetett szabálysértéseket, kihágásokat” – tájékoztatott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a jogszabály-tervezet kidolgozója.

Szabó Ödön úgy értékelte, elfogadhatatlan és nem támogatja a vállalkozókat az a rendszer, amely alapján az ANAF jelenleg dolgozik: „az ellenőrzések során gyakorlatilag minden esetben valamennyi büntetést rónak ki az adóhatóságok a kis- és nagyvállalkozóknak szabálysértésre, vagy más törvények be nem tartására hivatkozva. Teszik ezt egy olyan romániai jogrendszerben, ahol naponta változnak a törvények, egyik percről a másikra különböző sürgősségi kormányrendeletek születnek és lépnek érvénybe. Ebben a környezetben lehetetlen egy kis- vagy nagyvállalkozónak minden esetben folyamatosan követnie és betartania e változásokat.”

A Bihar megyei törvényhozó továbbá hangsúlyozta, hogy Romániában egy olyan vállalkozóbarát ellenőrzési rendszert kell kialakítani, amely neveli a társadalmat, nem pedig arra buzdítja, hogy a kiskapukat keresse a törvények be nem tartása miatt. „Fontos, hogy az első ellenőrzés nyomán a hatóság ne büntessen, hanem az adott vállalkozásra szabott cselekvési terv mentén próbálja rávezetni a vállalatot arra, hogy milyen teendőket kell elvégeznie a törvények betartása érdekében” – ismertette a képviselő, hozzátetteaz RMDSZ úgy értékeli, hogy jelenleg az adóhatóságok által alkalmazott ellenőrző-rendszer gyakorlatilag egy bújtatott, balkáni adózási forma, amely az államkasszát hivatott alattomos módon gazdagítani úgy, hogy különböző törvényekre hivatkozva, szabálysértés jogcímén beszedik ezen szankciókat a vállalkozóktól.

Egy olyan Adó- és Pénzügyi Hivatal által végzett ellenőrzési-rendszerre van szükségünk, amely oktató szándékkal és konstruktív hozzáállással végzi a dolgát, nem pedig bújtatott módon, balkáni módszerrel próbál bírságolni. Ha valaki téved, akkor felhívja rá a figyelmet és megneveli a cselekvési terv mentén. Az elképzelés egy brit modellre épül, ahol kifejezetten tiltják az első ellenőrzés során a büntetések kirovását. Javaslatunk nem vonatkozik a bűncselekményekre, kizárólag a szabálysértéseket, kihágásokat és ezekre kirótt büntetéseket hivatott első elkövetésnél eltöröltetni” – fogalmazott a politikus.

A Szabó Ödön által kidolgozott és az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakcióinak tagjai által aláírt törvény-módosítást számos többségi párt képviselője és szenátora is ellátta kézjegyével. A jogszabály-javaslatot március 23-án iktatták a képviselőházban.

Hanganyag:
Szabó Ödön nyilatkozata