Negyedszázad történelme Kisbácsban – Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az RMDSZ kisbácsi szervezete

2015.03.08. | Kolozs , RMDSZ
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Negyedszázad történelme Kisbácsban – Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az RMDSZ kisbácsi szervezete

Fotó: Banga Előd Ernő

Az RMDSZ egyidős a romániai demokráciával, a hazai társadalom forradalom utáni átalakulásával, amely jelenleg sem fejeződött be. A Szövetség negyedszázadáért pedig köszönet jár a kisbácsiáknak, az erdélyi magyar embereknek, de azoknak a Kárpátokon túli, kis magyar közösségekben élőknek is, akik hozzásegítettek ahhoz, hogy a magyarság megőrizze képviseletét – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ kisbácsi szervezete fennállásának 25. évfordulóján március 7-én, szombaton, a település művelődési házában. Az ünnepi rendezvényen negyedszázad érdekvédelmi munkájának méltányolásaként a Szövetség helyi munkatársainak emléklapot és plakettet nyújtottak át, ugyanakkor bemutatták azt az újonnan megjelent kiadványt, amely a kisbácsi érdekképviselet közelmúltját ismerteti.

„Mindannyian olyan jogállamot akarunk, amelyekben az identitásőrzés a demokratikus intézmények szolgáltatta feltételek között lehetséges. Ez ma még nem valósult meg Romániában. Ezzel egy időben meg kell értenünk a világ változásának irányát is, mert enélkül nem hozhatunk jó döntéseket” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor azt is hozzátette: az európaiság jelenti a helyes utat a romániai társadalom számára, de a magyar közösség többet várt ettől a lehetőségtől: a gazdasági fejlődés mellett azt, hogy az EU intézményei a kisebbségi jogokat is napirendjükre tűzzék. „Európa átalakulásában nekünk is folyamatosan részt kell vennünk. Ezzel egyidőben azon is el kell gondolkodnunk, hogyan fogalmazhatjuk meg törekvéseinket az ukrán-orosz válság árnyékában, miként tudjuk képviselni sajátos ügyeinket, hogy ne tudjanak ezeknek olyan jelentéseket kölcsönözni, amelyeknek nincs közük a mi érdekvédelmi célkitűzéseinkhez” – fogalmazott a szövetségi elnök, aki azt is elmondta: Romániában olykor a szólásszabadságot is megpróbálják korlátozni, diktálni a közéleti szereplőknek, hogy miről beszélhetnek és miről nem. Ez pedig azt is bizonyítja, hogy a történelem kereke visszafelé is foroghat.

 

Deák Ferenc alpolgármester, az RMDSZ kisbácsi szervezetének elnöke köszöntőjében felidézte 1990. március 4-ét, amikor politikai tapasztalat nélkül, de a magyarság iránti tenni akarással megalakították a Szövetség helyi szervezetét.  „A kisbácsi magyarság támogatásával a közös gondjaink javarészére sikerült megoldásokat találnunk, elláttuk a közösség képviseletét az önkormányzatban és a mindennapokban is, békés, de nem mindig zökkenőmentes együttműködést tartottunk fenn a többség képviselőivel, akik tudják, hogy az RMDSZ nem könnyű, de kiegyensúlyozott tárgyalópartner” – mondta az alpolgármester, aki szerint a következő 25 évben a fiatal nemzedék ad majd választ arra a kérdésre: helytállóak voltak-e az elmúlt negyedszázad érdekképviseleti döntései. 

 

Az ünnepi rendezvényen fellépett a Kisbácsi Hagyományőrző csoport, illetve a Tarisznyás Együttes. Benkő Levente újságíró bemutatta azt a kiadványt, amelyet Papp Annamária újságíróval közösen szerkesztett, és amely a kisbácsi szervezet munkájának közelmúltját foglalja össze 2009-től, Még egy csepp a tengerből címmel, Deák Ferenc tolmácsolásában.

 

A kisbácsi esemény meghívottjai között volt Máté András Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, László Attila szenátor, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős főtitkár-helyettese, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Horváth Anna kolozsvári alpolgármester, valamint az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének egykori elnökei: Kántor Lajos, Buchwald Péter és Kónya Hamar Sándor.

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az RMDSZ kisbácsi szervezete Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az RMDSZ kisbácsi szervezete Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az RMDSZ kisbácsi szervezete
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.