Néhány pontosítás az Átlátszó Erdély portál cikkeiben megjelent állítások kapcsán

2016.05.09. | RMDSZ

A közpénzek elköltésének átláthatóvá tétele jegyében az RMDSZ készséggel és nyitottsággal válaszolt az Átlátszó Erdély portál megkeresésére, miszerint sorozatot indítana költségvetése bemutatására. A szerkesztő kérésére egy alkalommal került sor személyes találkozóra, ezt követően pedig kiegészítő megjegyzéseket fűztünk hozzá elektronikus formában a különböző költségvetési tételekhez. Az ügyvezető elnökkel való találkozót követően felajánlottuk a szövetségi elnökkel való találkozást is, de ehhez a szerkesztő nem ragaszkodott, mondván hogy számára minden világos, így további beszélgetéseket nem tart szükségesnek.

Úgy tűnik, mégsem sikerült minden félreértést tisztázni. Ezért tartjuk fontosnak az alábbi helyesbítéseket:

1. A pénzügyi hatóságoktól kapott eddigi észrevételek (sesizări), egyike sem a kifizetésekre vonatkozik – ahogy ez a cikkekben megjelent – hanem a törvényi szabályozás hiányát kifogásolta. A hatóság azért állapít meg kihágást (abatere de la legalitate şi regularitate) egyes kifizetések kapcsán, mert ezeket nem szabályozza külön törvény (lege specifică). Ezt a problémát az RMDSZ egymagában nem tudja orvosolni, ezt a hiányosságot egy törvény tudja pótolni.

1. Az RMDSZ költségvetésének sajátossága, hogy magába foglalja több más civil szervezet fenntartási költségeit is – az üzemanyagtól az ingatlan-fenntartásig – ezen kívül pedig mindazokat a támogatásokat, amelyeket az ország több száz civil szervezetének vagy rendezvényeknek ítél oda különböző pályáztatási eljárásokkal. A közösségépítésnek egyik része a terepmunka, a másik része az irodai munka – mindkettő költségei elérhetők, megvizsgálhatók. Hogy mi a „sok” és mi a „kevés” a költségekben – a felvázolt keretben értelmezhető hitelesen.

1. Az Átlátszó Erdély állítása szerint az RMDSZ székházainak „villany-, víz- és gázszámlájára átlag havi 3700 eurót költ”. Ezzel az állítással két gond van. Valójában ez az összeg, a fizetések mellett a székházainkban országszerte működő szervezetek fenntartásához köthető kiadásokat fedi, egyebek mellett az ingatlanadót, autóbiztosítást, üzemanyagköltséget, útadót, karbantartási költségeket, fogyóanyagokat, internetet, telefont, újságbérletet, hulladékszállítást, takarítást, kábeltévé-előfizetést, a biztonsági cég szolgáltatásait, valamint a protokollt. És igen, ezek között ott vannak a villany-, víz- és gázfogyasztás költségei is. Másrészt a valóság az, hogy a székházaink legnagyobb része magyar közösségi házként is működik, különösen a szórvány vidékeken.

1. Az Átlátszó Erdély cikkei szerint „az RMDSZ alkalmazásában lévő személyek fizetése sokszor messze fölötte van az átlagfizetésnek” A valóság ezzel szemben az, hogy az RMDSZ alkalmazásában lévő 116 személy (18 megyében dolgoznak) átlagfizetése nettó 1.115 lej. Ehhez képest Romániában az átlagbér nettó 1.950 lej. Az ügyvezető elnök fizetése pedig nem éri el egy közepes méretű építőipari vállalat mérnökének a fizetését.

1. Átlátszó Erdély-megállapítás: „az RMDSZ egy sor felső-középkategóriás autót vásárolt”. Valóság: Az RMDSZ tulajdonában, az országos szervezet és a 18 megyei szervezet használatában a következő járművek vannak: 15 Logan, 9 Skoda, 3 Volkswagen és 1 Honda gépkocsi van, átlagéletkoruk 5 év, átlagban 110.000 kilométert futottak. A legtöbb jármű, amivel rendelkezünk – Logan személygépkocsi – még Romániában sem számít „felső- vagy középkategóriás autónak”.

Mindennek nyilvánosságra hozatalát azért tekintettük fontosnak, mert egy költségvetés esetében nagyon pontosan ellenőrizhető és csak egyféleképpen értelmezhető adatokról van szó. Ezért szükséges a helyes megközelítés, az információk torzításoktól mentes ismertetése.

A továbbiakban is figyelemmel követjük az Átlátszó Erdély költségvetésünkre vonatkozó sorozatát, megfogalmazzuk és a közvélemény elé tárjuk a korrekcióra szoruló megállapításokat.