Nehéz kampányon vagyunk túl, de bízunk a győzelemben!

2012.06.08. | Önkormányzati választások , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nehéz kampányon vagyunk túl, de bízunk a győzelemben!

„Nehéz kampányon vagyunk túl, az elmúlt 22 év legnehezebb választási kampányán. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a legjobb tudása szerint és a közösség elvárásainak megfelelően kampányolt az elmúlt hónapban. Mi a jelöltjeink hitelességére, tudására és munkájára alapoztunk, nem foglalkoztunk az ellenpártokkal” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken, Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján, amelyen jelen volt Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is.

„Ilyen erős negatív kampány még soha nem tapasztaltunk. Cinikus módon azok beszélnek új egységről, akik megosztják az erdélyi magyar közösséget, akik az egység jegyében magyarországi segítséggel új pártot alapítottak. Ezt a mérhetetlen cinizmust elutasítjuk. Érdekes módon a verseny nem a Székelyföldön volt látható, ott, ahol a magyar képviseletet nem befolyásolta volna ez, hiszen rengeteg helyen nem is indítottak jelölteket. Viszont Bihar, Kolozs vagy Szilágy megyékben olyan településeken indítottak jelölteket, ahol néhány szavazaton múlhat az, hogy a magyar közösségnek lesz-e képviselete a helyi önkormányzatban. A magyar versenypártok kárt tesznek csupán, ők nem mandátumra vágynak, hanem az erdélyi magyarság megosztására” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Leszögezte, az RMDSZ-ben számos helyen történt váltás. „Ott, ahol erre szükség volt, váltottunk. Mi készséggel elismerjük, ha tévedünk, és igyekszünk a hibáinkat kijavítani. A közösség jelzéseire odafigyelünk, ezt a választási programunk is mutatja, amelyet az Erdélyi Konzultáció során megszólított, több mint 80000 magyar család igényeit, kéréseit figyelembe véve állítottuk össze. Éppen ezért arra számítunk, hogy a Szövetség megismétli a 2008-ban elért eredményeket, annak ellenére, hogy most nem egy, hanem két magyar versenypárt indul ellenünk. Az a néhány száz mandátum, amit elvisznek, erkölcsi felelősségként terheli majd őket, amiért a közösséget megfosztották az önkormányzati képviselettől” – mondta Kelemen Hunor. Hozzátette, az elmúlt hetekben bármerre is járt, azt tapasztalta, hogy az RMDSZ kampányrendezvényeire mindenhol ezres tömegek voltak kíváncsiak, Csíkszeredától Udvarhelyig, Marosvásárhelytől Szatmárig, Kovásznától Brassóig. Az ellenfelek rendezvényei szűk családi körben zajlottak, 15-20 ember jelenlétében.

„A különbség érezhető, látható. Nekünk most, az utolsó 100 méteren a mozgósítás a legfontosabb, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy nélkülünk, a fejünk fölött döntsenek. A június 10. választás egyfajta népszámlálás is, nem csak szavazás. Éppen ezért azt javaslom mindenkinek, a járt utat a járatlanért ne adja fel, azokat a jelölteket támogassák, akik az építkezés alternatíváját biztosítják, mert mi építjük Erdélyt” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.  

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke összefoglalta, a Bihar megyei RMDSZ tudatosan nem válaszolt az önkormányzati választások kampányában semmilyen lejárató, mocskolódó akcióra. „Mi a magyar közösség ügyeivel foglalkoztunk, az elmúlt években elvégzett munka eredményeiről beszéltünk, és a következő időszak terveiről. Számítottunk a negatív kampányra, mert volt előzménye. Március 15-én, az EMNP által kiadott negatív szórólapok már felhívták a figyelmet arra, hogy nem lesz tiszta, becsületes megméretkezésen alapuló kampány. A Bihar megyei RMDSZ 32 településen indított polgármester-jelöltet, 63 településen tanácsos jelölteket, és Pásztor Sándor vezetésével teljes, megyei tanácsosi listát tettünk le” – ismertette Szabó Ödön.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.