Nem a jogi zsonglőrködés vezet az autonómiához (AUDIÓ)

2014.06.19. | autonómia , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nem a jogi zsonglőrködés vezet az autonómiához (AUDIÓ)

,,Romániában azért lesz kulturális és hosszútávon területi autonómia, mert az RMDSZ nap mint nap ezért dolgozik a parlamentben, önkormányzatokban, az Európai Parlamentben és a kormányban.  Ehhez Románia jogrendjét kell, és fogjuk módosítani, amelyben segítségünkre lehetnek az Európai Tanács (ET) ajánlásai, illetve más európai intézmények kötelező jellegű előírásai. Az ET 1201-es, a területi autonómiára is vonatkozó ajánlásával kapcsolatban jelenleg zsonglőrködés folyik, mind a román külügyminisztérium és a román kormány kommunikációs osztálya, mind pedig Toró T. Tibor részéről. Mindkét fél – akiknek egyébként homlokegyenest ellentmondó állításai vannak – jogi érvekkel akarja alátámasztani igazát” – reagált Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, a Néppárt elnökének mai sajtótájékoztatóján megfogalmazott kijelentésekre, miszerint a Szövetség kormányzati szerepvállalása szükséges rossz, és nem segíti elő a romániai magyarság érdekérvényesítését.

A főtitkár elmondta, az RMDSZ álláspontja szerint ezt az ET-ajánlást Romániának alkalmaznia kellene, hiszen ebben a testületben a tagság azt feltételezné, hogy figyelembe veszik, az ott kialakított álláspontot.

 

,,Sajnos olyan országban élünk, ahol a nemzeti parlament által hozott törvényeket gyakran nem tartják be, erre példa a MOGYE-ügy, illetve a kötelező érvényű, nemzetközi előírásokat se alkalmazzák teljes mértékben, lásd Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája” – fejtette ki Kovács Péter.

 

,,Toró T. Tibornak a romániai választók 0,2 százalékos támogatásával a háta mögött könnyű az RMDSZ kormányzati szerepvállalását bagatellizálnia. Számára a jogérvényesítés abban merül ki, hogy a hírtévék kamerái előtt székely zászlót tűznek ki Tőkés László irodájára. Ha majd ennél, csak egy hajszállal is komolyabb eredményeket tudnak felmutatni, akkor komolyan vesszük bírálataikat” – hangsúlyozta a Szövetség főtitkára.

Kovács Péter nyilatkozata elérhető és letölthető itt.

 

Hanganyag:
Kovács Péter főtitkár úr nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.